Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

KOMENTÁŘ: Není doping jako doping aneb Směšné potrestání Kuzněcova za kokain v těle

Sport

  17:52
PRAHA - Ruský hokejista Jevgenij Kuzněcov dostal od světové hokejové federace IIHF čtyřletý zákaz startů za doping, když měl v den vítězného zápasu o bronz na letošním MS proti české reprezentaci pozitivní test na kokain.

26. KVĚTNA: HOKEJOVÝ SEN O MEDAILI NEVYŠEL. Hokejová reprezentace v klíčových bitvách na MS v Bratislavě neuspěla. Čtvrtfinále s Německem sice zvládla (5:1), v semifinále pak ale nestačila na Kanadu, které podlehla 1:5, v bitvě o třetí místo padla smolně s Ruskem 2:3 až po nájezdech. Byla to škoda, protože proti favoritovi hráči předvedli sympatický výkon. Jenže penaltu neproměnil Vrána, Kovář ani Hronek. Ten byl zvolen nejlepším bekem turnaje. Mistry světa se stali Finové, kteří porazili silnou Kanadu i díky dvěma gólům Antilly 3:1. foto: Reuters

Přísný trest? Ano, ale jen na první pohled. Pokud si myslíte, že si loňský vítěz Stanley Cupu s Washingtonem – který vydal srdceryvné prohlášení o tom, jak hrozně se cítí – nezahraje, pak se pletete.

Distanc se týká pouze mezinárodních zápasů pod hlavičkou IIHF, což znamená, že Kuzněcov se nadále může vesele prohánět po ledových kluzištích NHL, stejně jako může případně nastoupit za sbornou na Světovém poháru, který pořádá právě slavná zámořská liga.

Důvod? Nejslavnější liga světa nepovažuje kokain za doping, ale za zneužívání drog.

Navíc ani Rusům nehrozí kontumace výsledku s českou reprezentací, vedení tuzemského hokeje pak s tímto postupem souhlasí.

A kritici celého „boje za čistý sport“ dostali další munici.

Pokud by se stejně provinil olympijský sportovec, okamžitě by následoval onen čtyřletý distanc, návrat medailí a ostuda.

Anebo „úsměvná“ obrana jako v případě atletů Gila Robertse a Shawna Barbera, kteří se z pozitivních testů na kokain vysekali tvrzeními, že se líbali se ženami, které předtím drogu užily.