Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

KOMENTÁŘ: Novodobé dno Sparty. Vedení dlouhodobě postrádá jakoukoliv dávku koncepce a sebereflexe

Daniel Křetínský během zápasu Sparty na Letné. foto:  Jan Zatorsky, MAFRA

Praha - Už šest let nezískala Sparta mistrovský titul v tuzemské fotbalové lize, poslední účast Letenských v nejprestižnější fotbalové soutěži Lize mistrů se datuje do ročníku 2005/2006. Jenom namátkou... tehdy v České republice začalo řádné digitální televizní vysílání, premiérem byl Jiří Paroubek.
  5:00

Za posledního úspěšného trenéra se dá považovat Vítězslav Lavička, který se Spartou získal tolik ceněný double – vítězství v lize korunované ziskem domácího poháru. Během jarní části dalšího ročníku však už byl Lavička kvůli špatným výsledkům týmu v lize i pohárových soutěžích odvolán, od té doby se na Letné i se současným trenérem Václavem Kotalem vystřídalo dohromady deset trenérů.

Dost velké číslo na historicky nejúspěšnější český fotbalový klub, který dohromady získal 36 titulů z československé a české ligy. Tím se dostáváme k největšímu problému současného sparťanského vedení v čele s Danielem Křetínským. Uvědomit si, že Sparta už dávno není ta železná a neporazitelná. V nejprestižnějších evropských týmech dostává trenér delší časový prostor, aby ukázal své schopnosti.

Takový Sir Alex Ferguson trénoval jedno z nejúspěšnějších mužstev historie Manchester United dlouhých 17 let, první velkou trofej se mu povedlo získat až ve čtvrté sezoně. Na Letné však podobný chtíč dlouhodobější koncepce chybí, vedení ztrácí s prvními neúspěchy trpělivost a trenéři se opakovaně pakují. 

Bývalý trenér Sparty Václav Jílek.

Proč byl bývalý trenér Jílek vyhozen po prvním jarním ligovém zápase? Ano – Sparta hrála proti Liberci špatně, pokud ale mělo vedení pochybnosti o Jílkových dovednostech, proč nedala novému trenérovi čas vybudovat nový herní systém přes dlouhou zimní přípravu?

Nový sparťanský lodivod Kotal byl vhozen do rozbouřené řeky, těžko mu lze vyčítat prohru v Olomouci a sobotní remízu proti Zlínu. Na Letné by si mělo nejvyšší vedení konečně přiznat realitu, Sparta už není jako dřív. Pokud chce být znovu železná, musí začít přemýšlet jinak. Trocha trpělivosti a koncepce totiž v minulosti prospěla i těm nejlepším celkům světa.

Autor: