Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

KOMENTÁŘ: Plzeňák chce pohár a stříbro, sparťanku těší aspoň nový hotel na Letné

Hráči Plzně se radují z gólu při zápase s Opavou. foto: Milena Sojková.MAFRA

Praha - Jak vidí fotbalovou ligu před startem její jarní části redaktoři Lidových novin a serveru Lidovky.cz?
  19:37

Jak to vidí slávista? (Štěpán Korčiš)

Jan Bořil slaví svou branku po boku Stanislava Tecla.

Patnáct přípravných zápasů na LM

Udobřit si fanoušky po zimním výprodeji a vyladit tým, aby přešel kvalifikaci o Ligu mistrů. To jsou úkoly pro Slavii na fotbalové jaro. Při vší úctě ke zbytku tabulky, titul už pro Slavii, se šestnáctibodovým náskokem, nemůže být výzva. Uvidíme, jestli nové koště v Plzni – kouč Adrian Guľa – neudělal zázrak, ale zbytek konkurentů se jeví poměrně krotce. Ne-li marnější než na podzim.

Zato výprodej Slavie, nebo spíše odkládání „neperspektivního“, protože reálný prodej byl jen Tomáš Souček do West Ham United, mi dělá starosti. Zbavili jsme se čtyř hráčů, kteří hráli fotbal. Třebaže možná neměli atletické předpoklady jako ti, co zůstali, fotbalovost byla jejich předností.

Na jaře odpustím ztráty, ale chci totální fotbal. Proti nejsilnějším sokům – tedy neoslabovat je o hráče na hostování. Jestli nepřehrajeme Jablonec či Liberec i s několika kmenovými slávisty, nemůžeme uspět v Evropě. To přece musí být cíl Slavie. A najít střelce. Hráčů, kteří se v posledních sezonách nebáli dávat góly, jsme se totiž lehkovážně zbavili.

Jak to vidí plzeňák? (Michal Pavec)

Trenér Gula se zapojil do tréninkové jednotky Viktoriánů.

Jedeme nanovo. Pohár a stříbro, prosím

Měl jsem z toho obavy, to se sluší přiznat. Zavést povinné snídaně, omezit kávičky mezi tréninky nebo natočit na kameru každý ošizený výklus, každý vynechaný leh-sed. O večírcích, které zná pomalu celá Plzeň, ani nemluvím, to snad nový trenérský štáb ze Slovenska ani nenapadlo. Zkrátka nařídit fotbalovou vědu kouče Guľy týmu Limberského, Hubníka nebo Řezníka, to je panečku odvaha.

Ale cizelované tréninky na míru asi fungují. Nebo nová motivace, čert ví. Viktorka zdolala v přípravě slušné zahraniční mančafty, a co víc: dalo se na to koukat. Náběhy, dynamika, fotbalovost. Hezká změna.

Radost z fotbalu do Štruncových sadů nedorazila celý podzim, ani ta upocená vítězství už jsme neměli. Tragédie posledních pěti kol pak dala atletům ze Slavie dvouciferný náskok. Tak to přišlo: Pavla Vrbu uznávala celá Plzeň a lidi v hospodách a na tribunách se jaksi styděli říct nahlas, že už ho nechtějí. Že už je konec. Teď začínáme znovu. Druhé místo a pohár? To by na úvod šlo.

Jak to vidí sparťanka? (Dana Zárubová)

Sparťané nestačili v generálce na švédské Malmö.

Aspoň že s tím hotelem budeme patřit na špici

Zle, příteli, zle, liga už je zde. Variace na verše slavného barda z Borové vystihuje skepsi, s níž my sparťané hledíme vstříc jarním bojům. K obvyklé vlně očekávání není po letošní přípravě důvod.

Počet vítězství na soustředění? Nula. Vstřelené góly při generálce s Malmö? Nula. Počet posil? Nula. Jedna nula je i kladná: žádná opora neodešla. Přišli jsme jen o vězně svědomí, prostředního z rodu Hašků, ten (ne)přestup ale aspoň pobavil. S jeho zničenou kariérou to nebude tak horké. Však on ji na edenském pažitu zase nastartuje.

V naší situaci je třeba radovat se z mála. Strahovská akademie například funguje skvěle. Pár odchovanců si na podzim zahrálo Champions League a na jaře převezme mistrovský pohár. Sice v nevkusně sešitém dresu, ale co už, nikdo není dokonalý. Máme i další důvod k hrdosti. Na milované Letné vzniká krásná nová stavba. Hotelem se zápas co zápas můžeme kochat z ochozů našeho rozpadajícího se svatostánku. Stačí nějak přetrpět jaro a to by bylo, aby nás letní příprava konečně nenastartovala k lepším zítřkům.

Jak to vidí mladoboleslavák? (Vojtěch Tůma)

Lukáš Masopust se snaží o gól hlavou. V tom mu chtějí zabránit brankář Jan Stejskal a obránce Antonín Křapka, oba z Boleslavi.

Zlepšit defenzivu je nutností

Vyhlídky pro jaro nejsou úplně nejlepší. Ono se není čemu divit, když se budeme muset obejít bez čtyř hráčů, kteří se v dosavadním průběhu sezony podíleli na pětatřiceti brankách z devětatřiceti. Očekávané, ale i tak bolestné bylo především loučení s Komličenkem. Ano, ruský útočník občas nepracoval pro tým, ale čich na góly měl neuvěřitelný. Celá liga nám ho záviděla. Po vážném zranění lídra a dirigenta Matějovského se dostavila oprávněná panika. Už na podzim působilo mužstvo bez svého kapitána trochu bezradně.

Oslabili jsme snad nejvíce ze všech a plnohodnotnou náhradu se nepodařilo sehnat. Boleslav už zkrátka nemá kvalitu na to, aby soupeře přestřílela. Pokud se chce udržet v elitní šestce, musí se vzdát lichotivého označení „nejzábavnější tým soutěže“ a zaměřit se na defenzivu. Doufejme, že Mazuch rychle dožene herní manko a s Pudilem vytvoří nejzkušenější stoperské duo soutěže. A kdo ví, třeba pod trenérem Weberem vyskočí zase někdo nový a na Komličenka, Buchu či Mešanoviće si ani nevzpomeneme.

Jak to vidí jablonečák? (Jan Jordán)

Rafael Acosta a Martin Doležal z Jablonce se radují z gólu

Opory zůstaly, cílem je Evropa

S jinou vidinou než se udržet v první šestce a v nadstavbové části zabojovat o Evropu ani snad Jablonec do jarní části sezony vstupovat nemůže. Mužstvo rázného kouče Petra Rady figuruje po podzimu na třetím místě s minimální ztrátou tří bodů na druhou Plzeň.

Severočechům se během zimy navíc povedl netradiční kousek – místo obvyklého výprodeje největších hvězd se podařilo udržet téměř všechny opory, ze základní sestavy odešel pouze bek Tomáš Břečka do Turecka. Naopak zůstal Martin Doležal, jenž se s deseti góly dělí o pozici nejlepšího střelce. V týmu je i ze Slavie vypůjčený záložník Jan Sýkora, který byl na podzim velice produktivní (pět branek a šest asistencí).

Velmi podstatné je také setrvání šéfa Miroslava Pelty. Poté, co byl tento milovník fotbalu se špatnou pověstí obviněn v kauze sportovních dotací, přišel klub o polovinu sponzorů, a tím o zhruba 50 milionů. Kdyby však šíbr Pelta odešel, mohlo by to vyústit v existenční potíže. Jenže možná právě i očista s takovým rizikem by byla nejlepším jarním počinem.

Autor: