130 let

Josip Šarac (vlevo) a Matej Hrstič z Chorvatska se snaží přibrzdit českého reprezentanta Ondřeje Zdráhalu. | foto: ČTK

Názor

KOMENTÁŘ: Podivný šampionát. Čeští házenkáři ale covidovou situaci podcenili

Sport
  •   5:00
Praha - Pošesté a po šesti letech od rozdělení federace měli čeští házenkáři startovat na světovém šampionátu. Slušelo by se zvolat třikrát sláva, jenže...

V Egyptě se včera začalo bez Čechů. Jako kdyby malé zemi v srdci Evropy nestačila všemožná statistická covidová prvenství, přidala další. 

Svěřenci trenérů Daniela Kubeše a Jana Filipa totiž jako první reprezentace v době covidové bude chybět na některém z velkých světových kolbišť v kolektivních sportech (vzápětí se přidali také Američané). 

V českém týmu bylo postupně pozitivně testováno na koronavirus dvanáct hráčů (k tomu další členové realizačního týmu včetně trenérů).

Jaký to paradox, že díky covidu se na turnaj poprvé hraný ve formátu s 32 zeměmi dostali, když kvůli celosvětové situaci byla zrušena kvalifikace a pro evropské reprezentace bylo určující umístění na posledním kontinentálním měření sil.

Josip Šarac (vlevo) a Matej Hrstič z Chorvatska se snaží přibrzdit českého...
ME v házené: Česko - Chorvatsko (Tomáš Babák)

Tentokrát byl covid proti. Hráči, trenéři i zástupci svazu smutní nad nepřízní osudu, otázkou ale je, zda zasáhl osud, nebo nezodpovědnost českého národa, který se stále více porůznu bouří proti všemožným omezením.

Ostatně ani Kubeš na přímou otázku LN, zda šlo nákaze v týmu předejít, neodpověděl. Jen poukazoval na skutečnost, že někteří jeho svěřenci hráli ještě 30. prosince v Německu a že český tým absolvoval o den dříve přípravu na Slovensku, které nasadilo kvůli covidu v týmu okleštěnou sestavu. 

Stejně tak nevěděl o programu svých svěřenců během svátků. Pro srovnání, výpravy pro Rallye Dakar měly pro dobu před posvátečním odletem do Saúdské Arábie jasně nastavená týmová pravidla.

Proč nebyli hráči z Německa, kde navíc je situace příznivější a pravidla přísnější, odděleni od navrátilců ze Slovenska? Zvláště, když se ze zápasu vrátil „pozitivní“ kouč Kubeš?

Egyptský házenkářský šampionát provází spousta problémů, kontroverzí, nervozity. Na druhou stranu se člověk nemůže zbavit dojmu, že čeští házenkáři vzali celou současnou situaci na lehkou váhu. A teď za to pykají. 

Autor: Antonín Vavrda