Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

KOMENTÁŘ: Rozhodčí nestačí. Pomoc největším třem týmům by neměla být tak okatá

Sport

  7:00
Z vrcholu na dno. To si museli říkat čeští fotbaloví fanoušci při pohledu na výkony rozhodčích v úterním zápase Ligy mistrů Barcelona – Slavia a následné víkendové duely 16.kola Fortuna ligy.

Sudí v čele s Pavlem Královcem dělají jednu chybu za druhou. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Franz je ‚na dlažbě‘. Populárního Straku propustila Karviná po sérii pěti proher

Anglické sudí v čele s Michalem Oliverem chválili za vynikající výkon nejen fanoušci Slavie, ale příznivci z celého Česka, kteří si říkali, že nic takového doma neviděli a nejspíš ani neuvidí.

A víkendové duely nejsledovanější české trojice Slavia, Plzeň, Sparta to potvrdily. 

Přestože na zápasech Jablonec – Sparta (2:2), Plzeň – Liberec (4:1), Slavia – Teplice (3:0) byl podle očekávání přítomen systém VAR, tedy videoasistent rozhodčího, došlo k šíleným minelám sudích ve prospěch oněch tří nejsledovanějších klubů, který VAR skandálně posvětil.

Upřený gól Jablonce, ušetřený Hubník

V sobotu Jablonec vstřelil v 90. minutě gól na 3:2, čímž by dovršil parádní obrat. Sudí Pavel Královec však trefu Jakuba Jugase neuznal, protože viděl faul jabloneckého Martina Doležala na sparťana Davida Lischku. 

Opakovaný záznam však zřetelně ukázal, že jestli někdo fauloval, tak to byl především právě Lischka, který Doležala málem vysvlékl z dresu a na zemi skončil poté, co se po něm jablonecký útočník ohnal. 

VAR však nepochopitelně mlčel, a Jablonec tak o výhru přišel. Sami sparťanští hráči přitom po zápase přiznávali, že si bod nezasloužili a měli štěstí, že sudí Severočechům vítězný gól neuznal.

Tím však přehmaty rozhodcovských sestav nekončily. Ten v Jablonci byl vlastně ještě nejméně diskutovaný. 

Naprosto nepochopitelných a zcela zjevných přešlapů proti pravidlům a především vůči fotbalistům Liberce se v neděli dopustil hlavní sudí Zbyněk Proske. 

Ten, který byl loni v březnu do konce sezony vyřazen z listiny sudích za skandální minely v duelu Zlín – Dukla.

Kapitánovi Plzně Romanu Hubníkovi měl během 29 minut hry ukázat hned třikrát žlutou kartu, Proske však stopera Viktorie napomenul jen jednou a Hubník skandálně dohrál. 

Do očí bilo, co následovalo za stavu 1:1 po tvrdém faulu na Tomáše Malinského. 

Sudí nejenže Hubníkovi neukázal druhou žlutou kartu, tu naopak udělil za protesty hostujícímu Alexandru Balutovi. A prakticky vzápětí za méně nebezpečné šlápnutí na nohu Joela Kayamby Balutu vyloučil.

Michael Krmenčík oslavuje se spoluhráči branku.

Bezradný rumunský záložník vše při odchodu do kabin výstižně zhodnotil mnutím dvou prstů, tedy tradičním gestem naznačujícím korupci. Místo přesilovky tak hrál Liberec v oslabení a prohrál 1:4.

Přitom Hubníkův „červený“ faul se zrodil přímo před očima asistenta Davida Hocka, který byl symbolicky s kolegou Vítem Melicharem na čáře v Plzni zřejmě za odměnu. 

Na konci října v MOL Cupu totiž stejná dvojice asistovala sudímu Ondřejovi Berkovi v Chlumci nad Cidlinou, jehož hráči po právu spílali sudím, že právě po faulu Hubníka neodpískali zjevný pokutový kop. 

Navíc byl Hock předchozí komisí rozhodčích vyřazen z ligy pro ztrátu důvěry.

Videorozhodčí byli na kafi?

Konec trapných přehmatů? Bohužel nikoli. V nedělním duelu Slavie s Teplicemi odpískal Ondřej Pechanec ve 27. minutě pro domácí penaltu, jakou svět neviděl. 

Respektive nemohl ji vidět nikdo na hřišti ani u videa, protože k faulu na Petera Olayinku v pokutovém území nedošlo.

Jestli nějaký kontakt teplického Petra Kodeše s Olayinkou proběhl, pak to byl šlapák ze strany záložníka Pražanů. Penaltu však kopala Slavia a Tomáš Souček zní vstřelil vítězný gól svého týmu. 

Peter Olayinka se raduje z gólu Slavie.

„Nezazlívám rozhodčímu Pechancovi, že pískl penaltu. Vzhledem k postavení, jaké měl, se možná domníval, že Kodeš Olayinku zasáhl. Ale ptám se, proč se aspoň nad tím nepozastavili rozhodčí u videa? To byli někde na kafi?“ zlobil se teplický kouč Stanislav Hejkal.

Sudí tedy i Slavii výrazně pomohli a nic na tom nezmění ani tweet předsedy představenstva sešívaných Jaroslava Tvrdíka, podle nějž Olayinka skončil po zákroku se šrámem na noze.

Dnes proběhne jednání komise rozhodčích. Bude proto zajímavé sledovat, zda proti přehmatům sudích a VAR zakročí. Pokud je tradičně přejde, bude „pro srandu králíkům“ definitivně všem.