130 let

Tomáš Satoranský. | foto: Reuters

KOMENTÁŘ: Satoranského radost, české vykoupení z věznice jménem Washington

Sport
  •   6:00
Český basketbal prožívá nabité léto. Jen den po vypadnutí basketbalistek v základní skupině mistrovství Evropy zvedla fanouškům náladu zpráva ze zámoří. Tomáš Satoranský, jediný Čech mezi basketbalovou smetánkou zvanou NBA, se rozloučí s Washingtonem a příští tři sezony by měl nosit slavný dres Chicaga Bulls.

Nejbohatší český sportovec? Cítím zadostiučinění, libuje si Satoranský

Čeští fanoušci tohoto sportu už museli být na Wizards lehce alergičtí. Tým z hlavního města USA totiž v posledních letech sledovali kvůli českým hráčům víc než dost a téměř všichni se podivovali nad neschopností této organizace. 

Jasně, Janu Veselému angažmá v NBA zřejmě nesedlo tak, jako nyní v Turecku, manažer Ernie Grundfeld a trenér Randy Wittman tomu ale významně napomohli.

Podobné pocity museli mít Češi pak i při angažmá Satoranského. 

LeBron James a Jan Veselý v dresu Washingtonu

Kouč Scott Brooks vůbec nepochopil hru šikovného rozehrávače a nebýt vážných zranění hlavní hvězdy týmu Johna Walla, zřejmě by odchovanec USK Praha stále trávil většinu zápasů na lavičce a mohl se v létě naštvaný poroučet zpět do Evropy.

Teď čeká sedmadvacetiletého rodáka z Prahy nová výzva v podobě týmu, který proslavil na konci minulého století legendární Michael Jordan. 

V posledních letech sice Bulls stejně jako Wizards zrovna nezáří, na rozdíl od Washingtonu však mají už to nejhorší za sebou.

V čele klubu sice stále sedí kritizovaný manažer Gar Forman a konflikt mezi trenérským bouřlivákem Jimem Boylenem a kabinou, při níž si hráči stěžovali na tvrdost tréninků a chtěli kouče bojkotovat, je jen pár měsíců starý. 

Přesto Bulls v posledních letech dobře vybírají na draftu a angažují šikovné hráče, čímž se posouvají kupředu.

Ve Washingtonu by Satoranského role byla zřejmě také silná, Wizards ale tíží několik nepovedených kontraktů v čele s věčně zraněným Wallem a během nejbližších let je zřejmě posun vzhůru nečeká.

Tomáš Satoranský (vlevo) dal v zápase celkem 16 bodů.

Tomáš Satoranský (vlevo)

Bulls loni nepřesvědčil Kris Dunn a podle prvních prohlášení tak počítají se Satoranským na pozici hlavního rozehrávače. Záda by mu měla krýt sedmička posledního draftu Coby White. 

Role v týmu by měla českému zástupci dobře sedět, jako extrémně nesobecký hráč do něj zapadá a jeho pracovitost bude náročnému trenéru Boylenovi jistě imponovat.

Český reprezentant by neměl mít problém hledat ve střeleckých pozicích Zacha LaVinea. 

Atletický křídelník je sice kritizován za to, že moc střílí, Satoranskému by však mohl připomínat Bradleyho Beala, s ním vytvořil skvělý tandem ve Washingtonu.

Již „nacvičenou“ bude mít spolupráci s Otto Porterem, který po ose Wizards–Bulls putoval už v průběhu loňské sezony. 

Ze hry Satoranského budou pak těžit podkošoví mladíci Lauri Markkanen, Wendell Carter i nová posila Thaddeus Young.

Tomáš Satoranský za tým Washington Wizards.
„Musel jsem si počkat na opakování na kostce nad hřištěm. Nebyl jsem si jistý....

Už po pondělním oznámení výměny se mluvilo o výši smlouvy, která dělá ze Satoranského nejlépe placeného českého sportovce, důležitá je však i rychlost podepsání, která naznačuje, jak moc o něj v Chicagu stojí. 

Satoranský se teď může v klidu připravovat na zářijové mistrovství světa.

Pokud se nestane nic závažného, vyběhne Satoranský v říjnu v základní pětce Bulls k úvodnímu zápasu nového ročníku NBA. Tohle je obrovská šance pro něj i český basketbal a já nepochybuji, že Satoranský z ní vytěží maximum.

Autor: Jakub Eichler