Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

KOMENTÁŘ: Šipkařka Sherrocková děsí mužské protivníky. Nechtějí přece ‚prohrát s ženskou‘

Fallon Sherrocková se raduje z výhry na šipkařském MS. foto: ČTK/AP

Když Angličanka Fallon Sherrocková zazářila na letošním mistrovství světa v šipkách, cítila obrovskou podporu, ale vyslechla si i uštěpačné poznámky. Leckteří škarohlídi ji posílali ke sporáku, dvě výhry na šampionátu jim byly málo, odůvodňovali je náhodou, štěstím či soupeři bez formy.
  5:00

Jenže náhoda to nebyla. Fallon hraje s muži stále vyrovnaně, přičemž její výkonnost se zápas od zápasu zlepšuje.

Naposled se postavila 22. nejlepšímu hráči světa Glenu Durrantovi ve vyzývacím zápase Premier League. A devětačtyřicetiletý chlapík měl co dělat, aby na poslední chvíli, za stavu 5:6, odvrátil „blamáž“ a utkání alespoň zremizoval. „Obrovský respekt. Nastoupit proti Fallon bylo ještě náročnější, než jsem čekal,“ smekl Durrant po zápase pomyslný klobouk.

Mužští soupeři to proti ní opravdu nemají lehké. Prakticky každý jejich hod je doprovázen pískáním, pokřikováním a nevolí publika, byť jsou domácí (tak jako Angličan Durrant při zápase v Nottinghamu). Což ve sportu, kde je nezbytná dokonalá koncentrace a sebeovládání, znamená velký handicap. „Je to los za trest. Zajímavá výzva, ale ještě nikdy jsem nezažil, aby na mě pět až deset tisíc diváků bučelo,“ přiznal ostatně Durrant.

Fallon Sherrock zdraví fanoušky.

Fallon Sherrocková v utkání MS proti Mensurovi Suljovicovi.

A Falloniným soupeřům se pochopitelně vkrádají na mysl též pochybnosti, jaká by to byla ostuda, „kdyby prohráli s ženskou“.

Zatímco dřív se Sherrocková musela vypořádávat s neúctou soupeřů, dnes už má všeobecný respekt. „Jsme přátelé,“ říká potěšeně.

O jistou formu spolupráce s ní dokonce stojí i šipkařská jednička Michael van Gerwen. Ten minulý týden na Facebook pověsil jejich společnou fotku a k ní připsal: „Udělali jsme s Fallon společný tým, měli byste zbystřit.“ Týmové mistrovství světa se však bohužel nehraje, jinak by asi holohlavý van Gerwen s vlasatou Fallon patřili mezi hlavní adepty na vítězství.

Uvidíme, kam to Sherrocková na příštím šampionátu dotáhne. Optimisté by jí přáli výhru, ale ona sama bude spokojená, když zase zdolá pár mužů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!