Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

KOMENTÁŘ: Slavia jde v derby do vedení už před sezonou. A co vlastně chce nerozhodný Kanga?

Potyčka mezi Guélorem Kangou ze Sparty a Nikolajem Komličenkem z Boleslavi. foto: ČTK

Jediná porážka, dvě remízy a hned deset výher. K tomu zisk domácího poháru. Takto skvěle zakončila fotbalová Sparta po koronavirové pauze uplynulou sezonu, která přitom dlouho spěla k velkému propadáku. Přestože za konečné třetí místo v ligové tabulce ji fanoušci nemohli bůhvíjak plácat po ramenou, směli aspoň po předlouhém čase utěšovat svou rozbolavělou duši vítěznou vlnou. S koučem Kotalem nám to jde a příští sezonu už opravdu zaútočíme na titul, který patří na Spartu, věří mnozí.
  7:06

Jenže s letní přestávkou vyvstaly nové trable – s kádrem pro následující sezonu. Skončily sice další symboly nepovedené Stramaccioniho éry Ben Chaim, Kaya a Mandjeck, ovšem odcházejí nejen oni. O neprodloužení smlouvy Costovi si rozhodli sparťané sami, k tomu se však z Letné vydává do zahraničí za lepším další defenzivní hráč Frýdek. Na nejlepšího stopera ligy Hancka, který hostoval z italské Fiorentiny, Pražané neuplatnili převysokou opci, takže jeho pokračování v rudém dresu je ve hvězdách, stejně jako ofenzivní opory Kangy, jehož vyjednávání o nové smlouvě vypadá tragikomicky.

Guélor Kanga v souboji se Stanislavem Teclem.
Guélor Kanga slaví proměněnou penaltu ve finále poháru proti Liberci.

Oč napřed je opět nejzásadnější sparťanský konkurent z Edenu, který sčítá především chtěné nové tváře... Slavia pokračuje v oblíbených nákupech z Liberce, odkud získala Kuchtu, Karafiáta, Berana a především ofenzivní objev Malinského. To při stabilizaci kádru po zimních odchodech vypadá pro trenéra Trpišovského docela uspokojivě, a Slavia tak v „předsezonním derby“ nad Spartou vede.

Ještě se vraťme ke Kangovi. Těžko se v jeho přestupových šachách vyznat. Produktivní gabonský záložník na sociálních sítích tvrdí, že u něj problém není, zároveň však svým chováním naznačuje, že s vedením úplně nenašel společnou řeč. Místo smlouvy na rok s následnou opcí, jejíž podmínky by zřejmě v pohodě splnil, trvá na dvouletém kontraktu. Také se psalo o jeho námluvách s tureckým Trabzonsporem.

Kanga je ve Spartě už dva a půl roku, přičemž trvalo celkem dlouho, než dokázal vedle výkonů ukočírovat i svou povahu, a stát se tak opravdovou oporou. Co když se však za pár měsíců opět přepne do původního módu a za luxusní peníze z něj znovu bude kontroverzní postava? Podstoupí Sparta tohle riziko a nakonec mu vyjde vstříc? Nebo zkusí fungovat bez něj a spolehnout se na jiné? Opravdu těžké dilema, zároveň by však hráč měl dát jasně najevo, že za Spartu hrát chce, jinak si znovu nadělá zlou krev.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!