Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

KOMENTÁŘ: Smutný příběh Říhova konce. Kouč ‚repre‘ se zachoval jako dítě, šéfové svazu jako srabové

Sport

  15:30
PRAHA - Naprosto neprofesionálně, i když pro mnohé pochopitelně, se zachoval kouč české hokejové reprezentace Miloš Říha. V rozhovoru pro Lidové noviny totiž zkritizoval vedení českého svazu v čele s prezidentem Tomášem Králem za to, že s ročním předstihem ohlásilo jeho nástupce, nového šéftrenéra Českého hokeje Filip Pešána. A to přesto, že smlouva šedesátiletého kouče u národního týmu má právě po příští sezoně skončit.

Rozzuřený Miloš Říha a Michael Frolík. foto: Reuters

Vraťme se o rok zpět, tedy do června 2018. Tehdejší trenér národního týmu Josef Jandač na reprezentační lavičce neuspěl, a tak mu nebyla prodloužena smlouva. Navíc si stejně mezitím našel angažmá v ruském Magnitogorsku.

Okamžitě se vyskytlo několik jmen, která by měla Jandače u týmu nahradit. Tvůrce dvou brněnských titulů Libor Zábranský odmítl, stejně tak plzeňský majitel a trenér v jedné osobě Martin Straka.

Ve hře tak zůstali jen tři muži - Říha, Pešán a Václav Varaďa. Trenér extraligových vítězů z roku 2016 Pešán však měl smlouvu v Liberci, Varaďa, který letos ovládl extraligu s Třincem, byl zase upsán ve Slezsku.

Šéftrenér Českého hokeje Filip Pešán

A protože si svazové vedení už dříve ujasnilo, že kouč seniorské reprezentace nemá mít smlouvu nikde jinde než v reprezentaci, logicky i s přispěním jeho obhájců padla volba na Říhu.

Na toho Říhu, kterému předčasně ukončil smlouvu Slovan Bratislava, a jehož reputace nebyla kdovíjaká. A tak mohl žehnat bohu, že všichni další adepti byli v té době pod smlouvami.

Ano, Říhovi se s obrovským přispěním manažera reprezentace Petra Nedvěda povedlo nalákat na letošní MS na Slovensku tři kompletní útoky z NHL a jeho tým působil herně velmi dobrým dojmem, ale na to se nehraje.

Stejně jako jeho předchůdci Jandač, Vladimírové Vůjtek a Růžička s týmem medaili nezískal a neukončil sedmileté čekání.

Ani aktivní pojetí hry tak Říhu neopravňuje k tomu, aby si na svého zaměstnavatele vyskakoval a určovat mu s kým má, nebo nemá podepisovat smlouvu.

Tak jako ve Švédsku, Finsku či Švýcarsku je zcela běžné ohlásit nového trenéra rok dopředu případně v rozehrané sezoně. Pešán se vyvázal ze svých povinností v Liberci, a tak je pochopitelné, že po mnohem pokrokovějším kouči než je Říha šéf svazu Král sáhl.

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

A pokud Král rozhovor s ubrečeným Říhou četl, nemusí čekat na to, zda se rozhodne současný kouč u týmu i v příští sezoně pokračovat, ale ukončí mu za jeho neprofesionalitu a neloajalitu smlouvu sám.

Říha si místo uražené ješitnosti měl vzít příklad z Vůjtka, pod jehož výkonem rovněž Češi předváděli výborné výkony na MS 2016 a přesto pokorně a profesionálně přijal, že jej po sezoně vystřídá Jandač. 

To se však nestalo a na veřejnosti nyní působí Říha dojmem dítěte, kterému někdo rozšlapal bábovičku.

Pokud měl něco kritizovat, tak ne to, že mu vedení svazu neprodlouží smlouvu, ale to jakým způsobem se to dozvěděl.

Typicky českým způsobem totiž členové vedení svazu Říhovi informaci o jeho nástupci neoznámili osobně, ale musel se ji dozvědět z médií po tiskové konferenci Pešána z minulého týden.

Možná se na svazu báli Říhovy impulsivní reakce, ale neříct mu to, aby se to dozvěděl z novin je rovněž velice hloupé a neprofesionální.

Trenér Miloš Říha při zápase s Kanadou.
Trenér Miloš Říha (druhý zprava) a jeho asistenti Robert Reichel (třetí zprava)...

V jiných zemí zaběhlá praxe se tak v českých podmínkách úplně zbytečně změnila v naprostou šaškárnu.

Snad si z ní vezmou obě strany poučení. Jinak budeme ostatním zemím zase pro smích.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!