Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

KOMENTÁŘ: Sparto, časy se mění. Veřejným steskem si pozici v českém fotbale nevylepšíš

Sport

  5:00
Tak dost, řekli si muži ve vedení Sparty poté, co rozhodčí Pavel Julínek zbabral na obě strany nedělní šlágr na hřišti Liberce.

Zklamání v očích Dávida Hancka. foto:  Michal Šula, MAFRA

Liga je neregulérní. Zjednejte nápravu, vyzvala Sparta kvůli výkonům sudích FAČR

Sparťané si oprávněně stěžují, že hlavní sudí nevyloučil domácího Kačarabu a na pokyn pomocníka u videa Adama odpískal penaltu pro Liberec, i když se faulem provinil jeho hráč. 

Navíc stejný sudí týden předtím z pozice videorozhodčího přehlédl tři vyloučení hráčů Ostravy právě na hřišti Sparty.

Kvůli těmto zjevným omylům a také chybám sudích v neprospěch letenského klubu v dalších dvou duelech tohoto ročníku Fortuna ligy proto vedení Sparty zpochybnilo v oficiálním prohlášení regulérnost soutěže.

Autor druhého gólu Roman Potočný (uprostřed) z Liberce se raduje se spoluhráči.
Zklamaný Václav Jílek

A vyzvalo Fotbalovou asociaci ČR a její komisi rozhodčích, aby zjednali nápravu a čeští sudí dál nemohli poškozovat pověst fotbalu v očích veřejnosti.

Potud se dá frustrace klubu, která je navíc podmíněná dalším brzkým vyřazením z evropských pohárů a druhým nejhorším ligovým startem v samostatné české soutěži, pochopit. 

Proč se Sparta neozvala dříve?

Pak je ale potřeba se ptát, proč si Sparta nestěžovala na nekvalitní nebo tendenční práci rozhodčích dříve. A ne až tehdy, kdy je poškozována sama. 

Proč nevolala po spravedlnosti v minulé sezoně, kdy si kluby mimo nejlepší tuzemskou trojku, kterou tvoří vedle Sparty Slavia a Plzeň, stěžovaly, že rozhodčí ve spolupráci s videosudím menší kluby „řežou“. 

Třeba Liberec si před duelem právě se Spartou ústy trenéra Pavla Hoftycha oprávněně stěžoval, že v této sezoně nejvíce doplácí na chybné verdikty sudích. 

Costa Nhamoinesu smutní po prohře Sparty.

Kde tehdy bylo vedení Sparty, aby nepokrytecky volalo po regulérnosti soutěže? A pak... 

Zrovna zápas v Liberci, kde sudí Julínek udělal dvě hrubé chyby na obě strany, není typickým příkladem „nakloněné roviny“, která tu fungovala především v devadesátých letech, kdy byla Sparta hegemonem. A v dalším desetiletí, tedy období „cinklého jara“.

Na Spartě by si měli uvědomit jednu důležitou věc. Časy se změnily. Její dřívější mocenská nadvláda v českém fotbale se přesunula do Plzně a především na Slavii. A tímhle veřejným steskem si svou pozici v něm jistě nevylepší.

Prodej domu
Prodej domu

Truhlářská, Holýšov, okres Plzeň-jih
4 490 000 Kč