130 let

Utkání 4. kola první fotbalové ligy: Zbrojovka Brno - Sigma Olomouc, 20. září 2020 v Brně. Fanoušci Olomouce se radují ze čtvrtého gólu. Zleva jsou Šimon Falta a autor gólu David Houska z Olomouce, vpravo brankář Brna Jiří Floder. | foto: ČTK

Názor

KOMENTÁŘ: Sport má druhou šanci. Fanoušci se musí začít chovat zodpovědně, jinak to kluby odskáčou

Sport
  •   9:14
Pondělní výměna na postu ministra zdravotnictví vzbudila řádný rozruch. Nebudeme si nic nalhávat, nástup epidemiologa Romana Prymuly do funkce, které se ještě v květnu opakovaně zříkal, se nesetkal ve sportovním prostředí s příliš pozitivní odezvou.

Omezení diváků na fotbale i hokeji. Hromadné akce jsou problémem, řekl ministr

Jeho první rozhodnutí opravdu zpřísnila omezení také ve sportu. Ruku na srdce:

Čekalo se to horší, destruktivnější. Kuloáry se nesly zvěsti o řezu v takové míře, že by se omezil, stejně jako na jaře, veškerý sport. Nejen ten vrcholový.

To se naštěstí nestalo. Dá se říct, že sport dostal dvoutýdenní druhou šanci.

Utkání 4. kola první fotbalové ligy: Sparta Praha - Fastav Zlín, 20. září 2020...
Sektor olomouckých fanoušků v černých barvách uctil při zápase památku...

A měl by jí využít. Měl by udělat maximum pro to, aby začal brát onemocnění covid-19 vážně. Protože se tak bohužel často neděje.

Stačí se podívat zpětně třeba do hledišť fotbalových stadionů Slavie či Sparty. Kluby sice vydaly výzvy, aby lidé chodili během zápasů s rouškami na ústech, lidé je ale za branami houfně sundávali. Ano, neporušovali v tu chvíli nařízení, ale...

Pokud chceme i za dva týdny chodit na stadiony, musíme ukázat snahu, stejně jako kluby, které povětšinou dělají první poslední. Pokud se ale nebudou chovat zodpovědně i fanoušci, pro Prymulu a spol. nebude těžké ukázat prstem na viníky.

Staré sportovní moudro říká „Tým je tak silný jako jeho nejslabší článek“. Nyní jsme oním týmem všichni.

Témata: Roman Prymula, sport