Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

KOMENTÁŘ: UEFA proti politickým gestům? Při poklekávání hráčů ukazuje přesný opak

Fotbalisté Manchesteru City poklekávají před utkáním proti Olympique Marseille. foto: Reuters

Praha - Nedávné pokleknutí českých fotbalistů před utkáním ve Skotsku na podporu hnutí Black Lives Matter pobouřilo část české společnosti. Nesouhlasně se ozvala i řada bývalých hráčů, ve Velké Británii je však situace naprosto odlišná.
  9:37

Během středečního utkání Ligy mistrů mezi Krasnodarem a Chelsea se rozhodlo nepokleknout sedm hráčů ruského celku, od řady anglických fanoušků a médií dostali „vyhubováno“.

Podpora hnutí Black Lives Matter (BLM) je ve fotbalovém prostředí v anglosaských zemí veliká, jenže Evropská fotbalové unie (UEFA) i Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) mají ve svých řádech pravidlo o tom, že jakákoliv politická gesta na stadionech musí být trestána.

„Stadion je prostorem pro sport a pro nic jiného,“ vysvětloval před čtyřmi roky předseda disciplinární komise FIFA Claudio Sulser, proč byli pokutováni fotbalisté Anglie, Skotska, Severního Irska a Walesu za to, že si před kvalifikačními zápasy připomněly Den válečných veteránů symboly vlčího máku na dresech. V tomto případě se ale zástupci těchto organizací chtějí řídit spíše „zdravým rozumem“.

Před třemi roky předvedli příznivci Legie Varšava choreo, ze kterého ale až mrazilo. Na něm připomněli, že zápas připadá na 73. výročí Varšavského povstání, během kterého se snažil polský odboj vyhnat z metropole nacisty. Neuspěl a pomsta byla hodně krvavá, německé jednotky zavraždily na 160 tisíc lidí včetně dětí.

Choreo fanoušků fotbalové Legie Varšava.

Výsledek? UEFA potrestala polský klub peněžitou pokutou 35 tisíc euro.

Hnutí BLM v posledních měsících ztrácí původní popularitu, jsou mu vyčítány především násilné demonstrace nebo šikana lidí, kteří s touto myšlenkou nesouzní.

A podobně by tomu mohlo být i ve světovém fotbale. Násilné domlouvání k pokleknutí může řadu hráčů naopak odradit, politika by tu navíc i podle pravidel neměla být.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!