Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

KOMENTÁŘ: Za brutální faul přišel o titul. Trest je to patřičný, šampion by pravidla znát měl

Petr Jan foto: instagram.com/petr_yan

Praha - Kdo by měl znát pravidla svého sportu lépe než současný šampion největší světové organizace daného sportu? Rus Petr Jan patří v UFC mezi nejlepší bojovníky své váhové kategorie. Ve slavné MMA soutěži odbojoval již osm zápasů, představil se i na pražském galavečeru. Vzhledem k tomu, že sbírá jednu výhru za druhou, dostal v červenci loňského roku možnost zápasit o titul šampiona bantamové váhy. A uspěl.
  7:08

První obhajobu měl na programu v noci ze soboty na neděli proti Američanovi Aljamainu Sterlingovi, zápas si ale za rámeček určitě nedá. V pětikolovém boji dominoval. Stačilo si pohlídat bodové hodnocení v pátém kole a titul šampiona by uhájil.

Jenže půl minuty před koncem kola čtvrtého přišel z jeho strany nevídaný zkrat. Sterling klečel na zemi, rozhodčí rozjetého Rusa ještě upozornil, že podle pravidel mu nesmí za žádnou cenu kopnout do hlavy, jenže marně. Z Janova rohu se z nepochopitelného důvodu ozval pokyn, aby Rus soupeře udeřil kolenem, a ten poslechl.

V pravidlech jasně zní, že je kop do hlavy klečícího soupeře zakázán. Ač Sterling sudího přesvědčoval, že chce pokračovat, lékař omráčeného Američana dál nepustil. Pro Jana to znamenalo jediné – stal se historicky prvním šampionem UFC, který o pás mistra přišel diskvalifikací.

„Omlouvám se a přeji Sterlingovi rychlou rekonvalescenci. Nechtěl jsem ho udeřit zakázaným kopem, udělal jsem jen velkou chybu a zaplatil za ni,“ kál se Rus později na Twitteru.

Jenže přímo v kleci to na lítost moc nevypadalo. Za zraněným soupeřem nepřišel, nezajímal se, zda je v pořádku, a při vyhlašování výsledků zvedl ruku vzhůru na projev vítězství.

Sterling pás nepřijal, hodil ho na zem a v slzách prohlásil, že takhle ho vyhrát nechtěl. Je tak velmi pravděpodobné, že dojde o pár měsíců později k jejich odvetě, do té doby by si ale Jan měl procvičit znění pravidel ve sportu, ve kterém se stal profesionálem. Není omluvou, že pouze poslechl trenéry, i v zápase je potřeba přemýšlet a nést následky za své činy.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.