Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

KOMENTÁŘ: Záchrana v extralize proti juniorům je fakt fér. A co na to Plekanec?

Tomáš Plekanec během tréninku. foto: Anna Vavríková, MAFRA

Praha - Už když hokejový fanoušek před úterním, předposledním extraligovým kolem sledoval kurzy na zápas Kladna proti Mladé Boleslavi, tušil ve vzduchu něco podivného. Na výhru posledních Rytířů totiž bookmakeři vypsali kurz 1,62, a pasovali je tak do role jasného favorita v duelu s tehdy ještě druhou Boleslaví. Parta okolo Jaromíra Jágra svůj úděl „předpokládaného vítěze“ splnila a vítězstvím 3:2 si udržela naději na záchranu v extralize.
  5:00

Za podivných okolností se navíc zachránily Vítkovice, kterým umetly cestu za definitivním udržením Karlovy Vary. Ty totiž do Ostravar Arény dorazily s týmem juniorů a dorostenců, čehož Vítkovice využily a hladce zvítězily 8:2.

„Extraliga zůstává ve Vítkovicích, to je pro nás nejdůležitější. Úleva v kabině je veliká a spadlo to ze všech,“ radoval se bezprostředně po utkání dvougólový Tomáš Kubalík.

Zleva Roberts Bukarts z Vítkovic, Alexandre Mallet z Vítkovic a Dominik Lakatoš z Vítkovic se radují z gólu.

„Bylo na našem mladém mužstvu vidět, že má ze soupeře respekt. Ale jsem rád, že jak zápas šel, trochu ho setřáslo. V třetí třetině ukázalo, že ten respekt byl až zbytečný. Ve Varech devět roků nic nebylo, postup do předkola je obrovský úspěch a potřeboval jsem ty hráče nechat trošku odpočinout. Navíc včera jsme měli odstávku zimního stadionu a jet sem bez tréninku při té únavě s hráči, kteří za týden mají předkolo, jsem nechtěl. V pátek to bereme jako generálku a do utkání půjdeme v nejsilnější sestavě, abychom vyzkoušeli přesilovky i oslabení,“ okomentoval netradiční krok trenér Varů Martin Pešout.

A Karlovy Vary podruhé. Během předloňské baráže o extraligu stačilo západočeskému mužstvu k jistotě postupu uhrát proti Litvínovu bod, tomu naopak jakýkoliv bodový zisk z utkání výrazně pomohl k záchraně. Po bezduchém průběhu utkání skončil zápas po základní hrací době 0:0, a oba celky si tak mohly mnout ruce.

Trio ohrožených

Jelikož letos se nehraje skupina o udržení ani baráž, rozhoduje se už v základní části. A v jejím posledním kole zbyde černý Petr na jednoho z tria Pardubice, Litvínov a Kladno, přičemž poslední dva týmy si to mezi sebou rozdají přímo. 

Tomáš Plekanec během tréninku.
Zleva Tomáš Plekanec z Brna, Stanislav Svozil z Brna, brankář Brna Marek Čiliak...

„Tlak tam je, ale zároveň jak jde o všechno, je to krásné. Můžeme být buď vítězové, nebo poražení. Je v tom adrenalin, nervy. Oba týmy to budou mít stejné, takže to bude vyhrocené, myslím, že to bude krásný zápas. Bude to poslední utkání, takže oba týmy do toho dají všechno a bude to pořádná bitva,“ myslí si nečekaný hrdina v kladenském brankovišti Adam Brízgala.

Rytířům může k záchraně výrazně pomoct jejich slavný odchovanec Tomáš Plekanec. Pokud jeho Brno doma porazí za plný počet bodů Pardubice, bude Kladnu i Litvínovu k záchraně stačit konkrétní výsledek – výhra Jágrovy družiny po prodloužení.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!