Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

KOMENTÁŘ: Fotbal není kung-fu. Hrajte tvrdě, ale fér, nabídl sudí, záludní Rangers toho však hanebně zneužili

Kung-fu kop dostal Roofa předčasně do sprch foto: Reuters

Názor
O britských fotbalových týmech se moc dobře ví, že k nim víc než hravé kombinace a krásné kličky patří přímočarost, důslednost a tvrdost. Pokud toho ku svému prospěchu využijí vrchovatě a přitom v rámci pravidel, vše v pořádku a budiž jim to ke cti. Jsou to zbraně, které k fotbalu patří stejně jako míč a góly. Jenže Rangers proti Slavii koncentrovanou esenci tvrdé ostrovní hry okořenili peprnou záludností.
  23:27

Trvalo několik minut, než se slávisté po závěrečném hvizdu začali opravdu radovat z báječného postupu do čtvrtfinále Evropské ligy. Stále v nich evidentně přetrvávala pachuť z toho, čemu všemu museli od skotského protivníka čelit. Tak nefér přístup k soupeři, jaký předvedli Rangers, se (naštěstí) vidí málokdy, zvlášť na úrovni vyřazovacích bojů evropských pohárů.

Kemar Roofe po zákroku na Koláře uviděl červenou kartu
Kemar Roofe po zákroku na Koláře uviděl červenou kartu

V souboji Rangers se Slavií, kdy bylo jasné, že bude rozhodovat každý gól a každá chyba, to žádné divukrásné fotbalové představení být zřejmě nemělo. A musím se přiznat, že benevolentnější metr, který od prvních minut nastavil sudí Grinfeeld, mi i proto přišel sympatický. Oba týmy se počastovaly nějakým tím tvrdým dohráním či faulem, dobrá, ať si to tedy rozdají ve správné chlapské bitvě.

Rangers - Slavia 0:2. Sen se stal skutečností, sešívaní jsou po dramatu ve čtvrtfinále Evropské ligy

Jenže tým z Glasgowa toho začal zneužívat. Ne hned a ne okatě. Když viděl, že rozhodčímu se moc do kapsičky pro karty sahat nechce, postupně přitvrzoval a tvrdost přerostla v hrubost až záludnost. Mezi tahouny v tomto směru patřil krajní obránce Patterson, přitom však paradoxně za celý zápas nedostal ani žlutou a každému zapískanému přestupku se divil. Zároveň je pozoruhodné, že po hodině hry byla bilance žlutých karet vyrovnaná 2:2.

V 66. minutě hrubost domácích dosáhla vrcholu, když Roofe kung-fu kopem do hlavy sestřelil Koláře, který musel kvůli rozbité hlavě a dalším krvavým ranám v obličeji střídat. V té chvíli došla už trpělivost i rozhodčímu a viníka zaslouženě poslal do sprch. Co taky s tímhle šílencem dělat jiného.

Naštěstí se Kolářův náhradník Vágner nedostal do žádné ošemetné situace. I díky tomu, že Olayinkovu vedoucí branku z první půle podpořil v 74. minutě druhou trefou z přímého kopu Stanciu. Tím potrestal další vyloučení Rangers, tentokrát šel ven Balogun za druhou žlutou, i když přísnější sudí by mu za nešetrné sejmutí Masopusta, který byl u míče jasně dřív, možná dal i přímou červenou.

Závěr už byl rozdrobený, na obou stranách nervy pochodovaly a zřejmě i z pocitu, že při postupovém stavu si slávisté už nemusí nechat všechno líbit, řekl Kúdela cosi palčivého do ucha Kamarovi. Ještě že z toho nebyla větší mela, která by Slavii ublížila víc, než pár bolestivých ran, které museli od nesportovních Rangers snést.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.