Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Lewis Hamilton? Mistr světa budoucnosti

Sport

  18:39
PRAHA - Většina startovního pole jej dvakrát nemusí. Pokud byste se zeptali zbývajících jezdců před VC Brazílie na to, komu přejí titul, tak snad vyjma Heikka Kovalainena by všichni do jednoho řekli jméno Felipe Massa. Jejich "přání" vyslyšeno nebylo a nutno říct, že je to dobře.

Lewis Hamilton foto: ČTK

Teprve třiadvacetiletý Brit je totiž prototypem ideálního sportovce nového tisíciletí. Pokorný, zdravě sebevědomý, drzý, pokud dělá rozhovor, mají jeho slova hlavu a patu. Že je pro bulvár ve své rodné zemi nezajímavý? Že nepoužívá velkohubá prohlášení? No a co. Závodníkem je prvotřídní. To potvrdil již v loňské sezóně svým raketovým nástupem do velkého světa formule 1.

Tak raketovým, že zesměšnil i suveréna Alonsa. Ano, toho Alonsa, který dokázal v jeho poslední sezóně pokořit "neporazitelného" Michaela Schumachera. A právě k legendě F1 je mladý jezdec McLarenu přirovnáván. Další důkaz jeho schopností. Jestli někdo může překonat fantastického rekordy geniálního Němce je to právě první černoch (ne první černý jezdec v F1, jak mylně uvádějí některé média), který se stal mistrem světa formule 1.

Hamilton byl letos pod obrovským tlakem. Měl dokázat, že McLaren udělal dobře, když vsadil na něj a ne na Alonsa. Navíc je britsko-německá stáj v klatbě FIA díky "lásce" Rona Dennise a Maxe Mosleyho. Díky tomu se ve sporných případech přikláněli po celou sezónu traťoví komisaři na stranu Hamiltonových soupeřů – po většinou Ferrari. Nejmladší mistr světa královny motorsportu vše ustál a zvládl.


Překvapuje vás to u člověka, který má tolik sebevědomí a kuráže, že v 9 letech při setkání s mocným Ronem Dennisem pronese legendární větu: "Jednou pro vás budu jezdit a stanu se mistrem světa"!? Titul světového šampiona je ve správných rukách!!!


PROFIL:

Jméno: Lewis Hamilton

Datum narození: 7. 1. 1985
Národnost: britská
Jezdecká kariéra:
-
na motokárách začínal v 8 letech, od 11 let si jej vzala pod ochranná křídla stáj McLaren-Mercedes, potažmo Ron Dennis. Ve formuli 1 debutoval loni.
Úspěchy:
-
vicemistr světa F1 2007 (109 bodů), mistr světa F1 2008 (nejmladší šampion v historii F1 – 98 bodů)).

Zajímavost:
-
loni mu titul utekl o jediný bod v posledním závodě, letos jej o jediný bod získal, díky předjetí Timo Glocka v poslední zatáčce posledního závodu sezóny.
Rekordy:
- stal se nejmladším mistrem světa ve 23 letech 9 měsících a 26 dnech
- získal nejvíce pódiových umístění v první sezóně: 12 (předchozí rekord: 11)
- získal nejvíce po sobě jdoucích pódiových umístění v prvních závodech: 9 (předchozí rekord: 3)
- je nejmladším jezdcem, který vedl šampionát.
- je první jezdec, který ve své první sezóně vyhrál z pole position.

Bilance ve formuli 1:
- 34 závodů, 9 vítězství, 22 stupňů vítězů, 13 pole position, 3 nejrychlejší kola závodu, 207 bodů.

Autoři: