Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Manévry, rasismus a rvačky

Sport

  16:01
PRAHA - "Sparta! Sparta!“ skanduje asi padesátka fandů letenského klubu před svým domácím stadionem na Letné. Je půl třetí odpoledne a sparťané čekají na posily. Ke slávistické baště na Strahově, kde za necelé tři hodiny začne derby pražských "S“, chtějí totiž pochodovat v co nejhojnějším počtu.

Sparťanští fanoušci se houfovali u stadionu Sparty a vyrazili společně za doprovodu policie na Strahov. foto: René VolfíkČTK

O půl hodiny později je tak už před letenským stadionem zhruba 500 lidí s nejrůznějšími červenožluto-modrými doplňky. Kromě počtu fanoušků se rozšířil i repertoár jejich pokřiků. Přibyla asi tři více či méně rasistická říkadla včetně populárního a často kritizovaného "Jude Slavie“.

Podívejte se: Vše o derby, online, video, galerie najdete zde

Policejní těžkooděnce na druhé straně ulice Milady Horákové ale jejich skandování o polských Židech či o zabíjení dětí bývalého slávistického útočníka Pavla Kuky nijak nevzrušuje. Dění na pláni monitoruje kromě asi stovky policistů také vrtulník. Zatímco sparťané na Letné zatím sbírají síly k několikakilometrovému pochodu, v Podolí dochází k prvnímu střetu obou znepřátelených táborů.

Pouští se tu do sebe třicítka nejradikálnějších chuligánů z obou týmů. Při smluvené bitce napadnou i projíždějící tramvaj, které rozbijí několik oken. Na Letné se dává nyní už téměř tisícihlavý dav do pohybu. "Jdeme,“ křičí urostlý sparťan a vchází do rušné ulice Milady Horákové, kterou následně přehradí vlajkou s nápisem Prague Boys. Za tímto transparentem se poté řadí všichni další fandové. Se skandováním pravidelně se opakujících popěvků a v policejním obležení vyrazí fandové směrem k Hradčanské. Policejní kordon je vede na Strahov okolo Pražského hradu přes Pohořelec a Malovanku.

Dav jde vcelku poklidně, hradba policejního kordonu mu ani mnoho nedovolí. Pochod na Strahov tak občas přeruší jen rána z dělbuchu, kterou fandové pokaždé ocení halasným "Jééé“. Čím jsou sparťané blíže stadionu nenáviděného rivala, tím více zrychlují. U brány D10 už běží a vší silou nabíhají do masivních železných vrat, které z druhé strany jistí asi desítka policistů. Rozvášnění fandové jako by chtěli Rošického stadion opravdu srovnat se zemí, jak o tom hlásali na svých webech. Bijí do brány a mezi policisty na druhé straně hází jednu dýmovnici za druhou. Důvod? Je po páté hodině, zápas pomalu začíná a stovky sparťanů jsou kvůli prohlídkám stále venku. Dvě malé branky nestačí, a tak se fandové snaží protlačit nejširší prostřední branou. Policisté jsou proti a po chvíli ostřelování dýmovnicemi jim dochází trpělivost a zahánějí je pryč. Deset minut poté je už situace klidnější.

Většina fandů je už na stadionu, venku jsou jen "zoufalci“ bez vstupenky. Neúčast na utkání je zřejmě nijak nemrzí. To podstatné přece zažili.

Autor: