Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Mohla za to kartička hokejisty

Sport

  14:23
PRAHA - Pochází z fotbalové rodiny, hrál vrcholově hokej, občas si zahraje rekreačně florbal či zabruslí, ale paradoxně se z něj stal úspěšný herec. Přesto si dvaadvacetiletý Jiří Mádl udržuje velký sportovní záběr až dodnes.

Mádl je fanoušek Slvie. foto: ČTK

Bedlivě sleduje například probíhající mistrovství světa ve florbale, a dokonce ho finančně podpořil v charitativním turnaji nazvaném 2008 minut. „Bohužel nemám tolik času, abych sledoval všechny zápasy. Viděl jsem ale důležité utkání s Lotyšskem,“ netajil se Mádl.

Raději však nazuje brusle a jde se prohánět s hokejkou na led. „V devíti letech se mi do ruky dostala kartička hokejisty v takové bojové poloze. Strašně se mi líbila, a tak jsem si řekl, že chci hrát hokej,“ popisoval Mádl, jak se dostal ke sportu, s kterým se musel vinou zranění o mnoho let později rozloučit.

„V patnácti jsem hrál za dvacetileté až do doby, než jsem si ošklivě zlomil ruku. Doktoři odhadli léčení na rok a půl. V těchto letech se to všechno láme. Přišel první konkurz a pak už se další nabídky jen hrnuly,“ odhalil Mádl klíčový milník sportovní kariéry. Maminka ho tenkrát vyslala na konkurz filmu Snowboarďáci a režisér Karel Janák si mezi sedmi sty uchazeči vybral právě Mádla. Život mladého sportovce se pak začal rychle ubírat směrem ke světlům reflektorů.

„V každé smlouvě jsem pak měl klauzuli, že nemůžu hrát vrcholově žádný sport, když točím. Musel jsem si vybrat,“ přiznal mladík, který dal přednost herectví. Na Snowboarďácích si udělal jméno a následně si pak mohl zahrát ve filmech Rafťáci, Gympl, Děti noci, Bathory a dalších. Na hokej však nikdy nezanevřel. „Moje hraní nikdy na NHL nebylo, tak už si jen jednou nebo dvakrát týdně chodím zahrát,“ smál se.

Výčet kolektivních sportů, ve kterých se Mádl aktivně angažuje, je však ještě širší. „Jsem z fotbalové rodiny, a tak kopu za Real Top Praha. Jedná se hlavně o benefiční zápasy a exhibice,“ přidal další aktivitu.

Herec je fanouškem fotbalové Slavie a Manchesteru United. Jejich zápasy si většinou nenechá ujít a Slavii v Edenu navštěvuje v evropských pohárech pravidelně.

„Jinak jsem klasický Čech. V televizi sleduji hlavně hokej a fotbal. Také fandím Martině Sáblíkové. Sice bruslení moc nerozumím, ale ono vlastně ani není čemu rozumět. Její příběh je mi prostě hrozně sympatický,“ řekl rodák z Českých Budějovic.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!