Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Morálka nade vše

Sport

  8:45
PRAHA - Vyřazovací boje na Euru se našeho fotbalu už netýkají, českým fotbalem teď totiž bohužel hýbou úplně jiné věci. Již delší dobu sledujeme na pokračování tragikomedii kolem volby nového trenéra, čerstvě pak další skandál ohledně morálky čelnů národního týmu (tím myslím tu poslední rvačku v hospodě).

Nosit reprezentační dres by mělo být poctou. foto: ČTK

 Obě věci spolu souvisí mnohem více než by se na první pohled mohlo zdát. Nový trenér reprezentace totiž bude muset být více než fotbalový odborník a stratég především velká autorita. Co taky se zvlčilou smečkou pseudohvězd, které se nyní vydávají za fotbalové reprezntanty?

Zatímco Karel Brückner při svém nástupu pracoval s výkvětem generace českého fotbalu, nový trenér se bude muset vypořádat s průměrnými hráči, kteří díky všeobecnému nedostatku pracovních sil dostali šanci si zahrát v zahraničí a nosánek mají pěkně nahoru. Zatímco Kleki Petra mohl pracovat s hráči, jejichž hlavní devizou byla chuť něco dokázat, nový trenér bude pracovat s generací, jejímž životním cílem je "pořádně si užít". Zatímco Brückner přišel k reprezentaci, která navazovala na Euro 96 a jen shodou nešťastných okolností (Řepka a Chovanec) se nedostala na MS, nový kouč příjde do bahna, ve kterém se český fotbal topí.

Další skandál reprezentantů odhaluje důvod, proč je český fotbal v takových problémech. Zatímco všude ve světě zažíva tento sport konjunkturu (i třeba v Africe, či Asii), v Česku chřadne. V Dánsku si klidně mohou dovolit koupit kapitána Sparty a o zájem diváků není nouze. V Čechách, zemi s obrovskou fotbalovou tradicí, se vyprodá jen derby pražský "S", a to ještě chuligáni udělají větší škodu, než se vybere na lístkách. Proč? Je to prosté. Důvodem je totální absence morálky.


Začíná to od těch nejprůměrnějších hráčů, kteří ani nemají dostatek úcty ke svým fandům, aby odehráli zápas na sto procent. Pokračuje to bafuňáři, kteří se všem jen smějí do očí, s igeltitkou plnou kapříků (zatímco pan Košťál o úplatcích nic neví) a trenérem reprezentace, který novináře nepřímo označuje za hlupáky. Končí to večírky na srazích reprezentace, kde samozřejmě nesmí chybět ani nějaká ta prostitutka, nebo nově rvačkou v hospodě. 


A tahle morálka pak chybí na hřišti, když vedete 2:0 nad Tureckem v zápase o postup za skupiny mistrovství Evropy.

Autoři:

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč