Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Naslibovali jim čínské peníze, výběr majitele pro opavský fotbal však skončil fraškou

Sport

  10:00
OPAVA - Už to vypadalo, že do českého fotbalu přitečou další čínské peníze. Město Opava jedná o prodeji tamního druholigového klubu švýcarské firmě TICC, za níž mají být čínské investice.

Fotbalisté Opavy málem sedli na lep švýcarským podvodníkům. foto: ČTK

Sázím na Rosického, naopak odejdou Konaté, Holek, Mazuch a Hybš, říká Stramaccioni

Opavské během vypsané soutěže na nového investora zlákal i slib společnosti, že za 65procentní podíl v klubu zaplatí místo původně požadovaných 50 milionů korun až o 120 milionů víc.

„Měli bychom být jejich branou pro vstup na trhy střední Evropy,“ uvedl opavský náměstek Milan Víteček. S tím se vyrojily i ambiciózní hlasy, že cílem spolupráce má být brzký postup do nejvyšší soutěže a následný útok na evropské poháry.

Jenže brzy se objevily úskalí a nesrovnalosti. Nejprve firma neodeslala městu kauci 10 milionů korun, prý kvůli technické chybě.

Při pondělním jednání zastupitelstva se pak ukázalo, jak málo město a klub o firmě TICC vědí, a ani ze společnosti nikdo nebyl přítomen.

Finále českého fotbalového poháru - MOL Cupu: SFC Opava - FC Fastav Zlín....
Finále českého fotbalového poháru - MOL Cupu: SFC Opava - FC Fastav Zlín. Zleva...

Navíc za ní stojí podnikatel Martin Nett, k němuž se vztahuje doporučení švýcarských orgánů, aby se s ním neobchodovalo. Opavští proto rozhodnutí o prodeji nakonec odročili, aby získali více informací.

Se zahraničním investorem už slezský klub udělal hodně negativní zkušenost zkraje tisíciletí. Tehdy jej ukrajinští podnikatelé přivedli téměř až do konkurzu.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.