130 let

Ester Ledecká | foto: ČTK

Názor

Nečekejme od Ledecké zázraky. Sama sebe dostala senzačním zlatem pod obrovský tlak

Sport
  •   6:00
PRAHA - Když před nějakými pěti lety pronikla mezi snowboardovou špičku, začalo se o Ester Ledecké psát jako o velké naději českého sportu.

Zlato z olympiády byla výjimka. Všem se omlouvám, rozbrečela se Ledecká

Postupně se počítalo s tím, že na prkně získá olympijské zlato. Jakmile o sobě dávala vědět i na lyžích, hovořilo se o nevídaném úkazu. 

Zájem o její osobu, a nejen po sportovní stránce, sílil. Nicméně stále to byla z velké části zvědavost. A jejímu týmu se dařilo svou svěřenkyni držet v jakési ochranné ulitě před vnějšími vlivy.

Zázračný zlatý double na hrách v Pchjongčchangu však vše změnil. Zintenzivnil. Zbavil ji části zmíněné ochranné ulity. Z údivu a zvědavosti okolí se stalo očekávání a tlak. 

Ester Ledecká skončila v super-G až na 27. místě.
Mikaela Shiiffrinová se raduje z vítězství v super-G.

Třiadvacetileté dívce možná až nyní dochází vše, co s olympijským úspěchem souvisí. To pozitivní i to negativní. Uvědomuje si, že olympijským superúspěchem vlastně předběhla svůj sportovní růst.

A to si musí uvědomit i fanoušci a veřejnost. Není namístě spustit kritiku na její sjezdařské výsledky, když se jí zrovna nepodaří zajet dobrý výsledek. 

Má proti sobě plno kvalitních zkušených soupeřek, které se přitom jedinému sportovnímu odvětví věnují celý život. To Ledecká závodí na dvou odlišných frontách a v obou už dobyla mety, o nichž se většině rivalek možná ani nezdá.

Autor: Tomáš Kubánek