Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Peníze, peníze, peníze... Nevytrácí se z NBA zdravé soutěžení?

Sport

  10:00
PRAHA - V basketbalové NBA se zvýší klubový platový strop pro hráče na 99 milionů dolarů. Očekávaná stomilionová hranice nebyla pokořena jen proto, že se v play off odehrálo méně zápasů, než se čekalo. Týmy totiž rychle postupovaly.

James Harden foto: ČTK

I tak nová hranice znamená, že kluby budou moci na platy hráčů vynaložit o pět milionů dolarů více. Sportovní ligy zavádějí platové stropy z důvodů, aby udržely náklady na přijatelné úrovni. Ty jsou však už stejně v hodnotách, které přesahují zdravé chápání. Třeba lídr Houstonu James Harden právě podepsal s klubem smlouvu, kdy si do roku 2023 přijde na 228 milionů dolarů.

Basketbal s fanouškovskou základnou více než dvě miliardy lidí těží hlavně z televizních práv a sponzorů. Podle průzkumů britské PwC, která se zabývá shromažďováním ekonomických dat a analýzami, se zvýší příjem od sponzorů ve sportech Severní Ameriky za čtyři roky (2016–2020) o 2,5 miliardy dolarů (celý tamní sportovní trh vzroste na 75 miliard z 67). Elitní NBA bude prosperovat z lukrativního kontraktu, který byl podepsán v roce 2014 s televizními stanicemi ESPN a TNT.

Hráči mají tendence využívat smluvních doložek, aby nemuseli podepisovat dlouhodobější kontrakty, jež jsou pro ně v období neustálého zvyšování platového stropu finančně nevýhodné. „Skromným“ přístupem nedávno zaujal střelec mistrovských Golden State Warriors Kevin Durant. Ten měl možnost za rok získat až 34,5 milionu dolarů, nakonec se s vedením dohodl na kontraktu za 25. To klubu přináší možnost udržet základní osu týmu, bez které by ztrácel sílu i lesk a peníze v budoucnu.

Špičkový sport se už před lety stal showbyznysem. Úspěch se poměřuje příjmy a followery na sociálních sítích. Mnozí hráči NBA si užívají postavení globálních celebrit po boku filmových a popových hvězdiček. Jenže usmívající se společenství ztrácí na hřišti „zabijácké“ instinkty. Jako kdyby se ze hřišť vytrácela rivalita, komentují někdejší legendy showbyznysovou selanku hráčů, sponzorů i funkcionářů. Prostě zábava a všude dolary.

Autor: