Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

POHLED: Karolína Plíšková a obvyklé dilema. Jen ještě těžší než to loňské

Karolína Plíšková na French Open končí ve druhém kole foto: Reuters

Praha - Od chvíle, kdy vstoupila do tenisové špičky, takový rok nepamatuje. A nejen kvůli tomu, co vše napáchal po světě covid-19. „Uvidíme, co se dá dělat a změnit. Musím se nad tím zamyslet. Náhoda to asi nebude,“ říkala Karolína Plíšková, když ve čtvrtek v Paříži završila sezonu s grandslamovou bilancí, která k jejímu umu vůbec nesedí.
  10:35

Australian Open: 3. kolo.

US Open: 2. kolo.

Roland Garros: 2. kolo.

V součtu čtyři výhry. Bídné cifry.

Jak moc vypovídající jsou, když najednou nic není jako dřív? Najdete náznaky, že v tom není sama: v Paříži za úvodní dvě rundy vypadlo hned 17 (!) nasazených, nedávno v New Yorku jich takto rychle skončilo čtrnáct

Karolína Plíšková na French Open končí ve druhém kole
Karolína Plíšková na French Open končí ve druhém kole

Ale to je pouze kontext, nikoliv vysvětlení. Plíšková se totiž nedokázala dostat do tempa nejen ve Francii a v USA, ale ani před přerušením sezony v Austrálii, byť předtím v generálce vyhrála turnaj v Brisbane, což stále zůstává nejvýraznějším českým tenisovým počinem roku. I před Roland Garros hrála finále v Římě...

„Ono to nemusí mít vždycky nějaký konkrétní důvod. Energii jsem měla, ale nebylo to znát ve výměnách,“ řekla k tak rozdílným výsledkům v průběhu několika dnů.

Nedaří se jí naplnit strategii, kterou nastínil trenér Dani Vallverdú: „Bylo by skvělé, kdyby dokázala vyhrát grandslam, ale neměla by se z toho stát posedlost. Když jste tak dobrý, že si o vás okolí pokaždé si říká, že byste mohli vyhrát grandslam, je to výsada. V takové pozici Karolína je, tenis na to má, tím pádem má i šanci. Musí to vnímat jako velké plus, jako pozitivní věc.“

Plíšková ho angažovala loni – po další sezoně, v níž se udržela mezi elitou, naskočila na Turnaji mistryň a hrála semifinále v Melbourne. Letos stihla jen osm turnajů (loni 19), v Paříži měla v boxu místo Vallverdúa, jenž paralelně koučuje Stana Wawrinku, další trenérku Olgu Savčukovou.

Je to funkční model? Má smysl s rodákem z Venezuely pokračovat, když výsledky nepřišly? Pomůže prodloužit řetězec změn o další díl, pokusit se zase zpřeházet pořádky a najít grandslamový šém? A je vůbec reálné ve 28 letech přijmout radikální změnu stylu a herně výrazně zagresivnět, což bývá pro Plíškovou tradiční rada na dálku?

Je vlastně opakem své čtvrteční přemožitelky Ostapenkové. Ta často měsíce připomíná bludnou Lotyšku, její výkonnost poletuje zběsile nahoru a dolů jako jojo. Ale pak – bum! Jako když vybombardovala protivnice v roce 2017 na Roland Garros, kde senzačně vyhrála.

Byl to jeden z jejích pouhých tří turnajových triumfů v kariéře. Plíšková jich slavila celkem 16, byla i světovou jedničkou, její kariéra je báječná s jediným podotknutím: grandslamy, ona výkladní skříň tenisu, zůstávají zakletým územím.

Už posledních šest jich neodehrála dle svých představ a ambicí (12-6). Jejími slovy: Asi ne náhoda.

Být nejlepší hráčkou současnosti bez grandslamového titulu je nejen hořká přezdívka, ale i lichotka. Pro Plíškovou to dokonale platilo v rozmezí Australian Open 2017 a 2019, tehdy z devíti grandslamů uhrála dvě semifinále a čtyři čtvrtfinále. Byla stále na dostřel. Nedošla na samý vrchol, ale rvala se udatně, jako právoplatná členka elity.

Pokud jí chce zůstat, bez radikálního zlepšení v Melbourne, Paříži, Londýně a New Yorku se neobejde, i kdyby všude jinde válela sebelíp.