130 let

Karolína Plíšková. | foto: ČTK

POHLED: Neoblíbená Plíšková přišla o další šanci získat si fanoušky. ‚Co mi je? Moje věc‘

Sport
  •   14:15
Fackovací panenka davu sportovních fanoušků ani tentokrát jízlivcům nevyrazila trumfy z rukou. Druhý rok po sobě se Karolína Plíšková, nasazená jednička a dáma z turnajových plakátů, na poslední chvíli odhlásila z Prague Open.

Siniaková, Strýcová a Muchová jsou na Prague Open ve 2. kole, Vondroušová odstoupila

Ač minulý týden nastoupila ve Stuttgartu, omluvila se kvůli zdravotním potížím, jež odmítla upřesnit. Zrušila tiskovou konferenci. Neklaplo to ve středu ani s autogramiádou pro návštěvníky turnaje.

Poté, co pronikla do Top 10 a uvelebila se v ní, na jediném domácím podniku WTA nepředvedla takřka nic. 

V roce 2016 vypadla v prvním kole po bídném výkonu proti Italce Giorgiové. Loni zrušila svou účast krátce po triumfu ve Stuttgartu, když se měla v prvním kole střetnout se sestrou Kristýnou.

Ashleigh Bartyová a Karolína Plíšková ve finále turnaje v Miami.

Ani tentokrát nevyužila šanci vylepšit si pověst na akci, jež v tenisovém kalendáři náleží mezi méně významné, nicméně v Česku je pečlivě sledovaná.

Její popularita nevzkvétá, ve srovnání s Petrou Kvitovou, Lucií Šafářovou či Barborou Strýcovou působí Plíšková na veřejnost odměřeně a studeně. 

Trochu připomíná jiného mistra s raketou Tomáše Berdycha, jenž taktéž tvrdí, že tenis hraje hlavně pro sebe, a s vřelostí vůči lidu to nikterak nepřehání.

Co mi je? Moje věc!

To Kvitová loni na Prague Open denně zvažovala odstoupení a odlet na slavnější a výnosnější podnik do Madridu. 

Pokaždé se rozhodla vydržet a nakonec za obrovských ovací publika dokráčela k trofeji. Načež ji - byť na pokraji vyčerpání - získala i ve španělské metropoli.

Plíšková chladnokrevně zvolila přímější cestu. Stejně jako před olympiádou v Riu, kdy se vymluvila na obavy z viru zika. Nebo při předčasném odletu z Ostravy ještě před koncem fedcupové bitvy s Rumunskem.

Karolína Plíšková přijímá gratulace od Simony Halepové

Samozřejmě má právo si držet odstup, vést si svůj život podle libosti, budovat si kariéru. Není jejím stylem nosit své srdce na dlani, dělat ze sportu show jako Radek Štěpánek nebo John McEnroe.

Na loňském US Open vypadla dva dny poté, co jí zemřel tchán. Porážku se Serenou Williamsovou na truchlení nesvedla ani slůvkem. Jen slzy na konci tiskové konference prozradily, jak ji ztráta zasáhla.

Ještě nejméně jednou nastoupila v nedávné době do klíčového mače na velkém turnaji s myslí čerstvě obtěžkanou smutnou událostí. Skoro nikomu se nesvěřila. Po prohře s reportéry mluvila výhradně o tenisu.

Taky tentokrát si tvrďácky nechala pro sebe, co ji trápí.

Polidštění ledové královny?

Že ji sužuje zákeřný virus, na jehož zahnání musí brát kortikoidy, k její nelibosti (leč bez zlého úmyslu) následně odhalila ředitelka pražského turnaje Petra Černošková.

Plíšková má svůj styl, nestojí o levnou popularitu. Při rozhovorech přitom mluví zajímavě a upřímně, bez hloupých klišé. 

Při osobním setkání je často milá a vtipná. Mnohokrát spasila český tým ve Fed Cupu. Třeba sympatická Rumunka Halepová o ní hovoří jako o své kamarádce.

Jestliže ovšem se sportovním obecenstvem nehodlá sdílet některé své niternější pocity, nemůže po něm žádat, aby ji mělo rádo - jako například další členky zlaté fedcupové generace.

Karolína Plíšková returnuje.
Tenistka Karolína Plíšková.

Pokud je jí veřejné mínění v rodné zemi fuk, vlastně je všechno v pořádku. Hokejista Pavel Zacha z New Jersey se taky rozhodl nevysvětlovat důvody, proč nepřijal pozvánku do přípravy před mistrovstvím světa v Bratislavě.

Mnozí profesionálové se logicky soustředí na úspěch ve své hlavní práci, na WTA Tour, v NHL, v německé bundeslize.

Vadí-li však Plíškové nebo někomu z jejího okolí, že doma není milována a oslavována jako některé jiné sportovkyně, měla by zvážit změnu v prezentaci své osobnosti.

Bez jistého polidštění napořád zůstane ledovou královnou.

Autor: Karel Knap