Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

POZNÁMKA: (S)prosté tribuny. Když je fotbal výjimečně před hokejem

Sport

  6:00
Vulgarity na českých stadionech zevšedněly, a tak se přehlížely. Sportovci musí posouvat hranice lidských možností a vítězit v prostředí plném nadávek a výhrůžek. Fotbalovým bafuňářům ovšem pohár trpělivosti přetekl až poté, když se "něco stalo".

Až ne nevybíravé vulgarity patří fanoušci Komety Brno k nejlepším v extralize foto: MAFRA - Anna Vavríková

Před třemi týdny ligové utkání mezi ostravským Baníkem a Spartou muselo být na několik desítek minut přerušeno, neboť se "pouhé" nadávky změnily ve výtržnosti. Vzduchem létaly sedačky, dýmovnice a další předměty. Český fotbal se tak i vlastní vinou dostal pod tlak a musel jednat.

A první chvályhodná opatření už zabrala v praxi. Fotbalová asociace vyzvala delegáty, kteří dohlížejí na zápasy, aby při projevech agresivního chování duel přerušili, či dokonce ukončili. Výsledek? V úterním utkání mezi Slavií a Jabloncem se ochozy neslo na adresu fotbalového šéfa a majitele Jablonce "Pelta je č....," kvůli čemuž se dvě minuty nehrálo.

ČTĚTE VÍCE

Nenaruší se regulérnost soutěže, když již před výkopem mnoha zápasů hrozí, že se vůbec nedohrají? A to se zítra hraje derby pražských "S". "My už jsme si na takové pokřiky zvykli," shodli se hráči Jablonce a přiznali, že nadávky slýchají běžně.

I hokej řeší podobný problém, přestože v boji s chuligány vítězil. Napjaté duely play off však ukázaly, že ne tak úplně. Především v Plzni a Brně jsou vulgarity běžným "chorálem". A ředitel extraligy Josef Řezníček krčil rameny s tím, že si neví rady, jak proti sprostým individuím zakročit. A před výrokem brněnského kouče Kýhose v deníku Sport "snad nám to rozhodčí nezk...." zřejmě strčil hlavu do písku.

Fotbal je tak v tomto směru na správné cestě a výjimečně o krok napřed před hokejem. I on by si měl uvědomit, že nedohraný duel může znamenat víc než dohraná řež prošpikovaná vulgaritami.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!