130 let
Prezident Italské fotbalové federace Carlo Tavecchio.

Prezident Italské fotbalové federace Carlo Tavecchio. | foto: Reuters

Názor

TIME OUT LN: Italové řekli rasismu ve fotbale „ano“

Sport
  •   6:00
PRAHA - Say no to racism. Tomuto heslu fotbalový divák neunikne, je k vidění všude na stadionech, hráči jej parafrázují v předzápasových slibech. Každé rasistické gesto na trávníku je trestáno.

Jaký to má ale smysl, když italský svaz si pak za svého šéfa zvolí Carla Tavecchia, jenž před nedávnem proslul rasistickým výrokem par excellence? „V Anglii přicházející hráče identifikují, a nechají tak hrát pouze profesionály. U nás každý pojídač banánů hraje v základní sestavě,“ řekl tehdy ještě kandidát na šéfa svazu Tavecchio na adresu fotbalistů s africkými kořeny.

ČTĚTE K TÉMATU

Jeho slova zaujala disciplinární komisi italského svazu i etickou komisi UEFA. Tavecchiovi se však povedl husarský kousek: nejen, že byl bez problémů ještě před koncem vyšetřování zvolen fotbalovým prezidentem, ale dokonce dokázal svůj výrok obhájit před tamější disciplinární komisí a vyvázl bez trestu.

Boj proti rasismu a xenofobii na fotbalových trávnících utrpěl nenápadný, ale tvrdý direkt. Snad aspoň UEFA to ještě myslí vážně a řekne podobným výstřelkům rázné ne.

Autor: Ondřej Kopřiva