Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Rozhodnutí Vokouna je třeba respektovat

Sport

  12:59
PRAHA/MARIBOR - Zatímco evropské hokejové soutěže již znají své vládce, za mořem se boje o slavný Stanley Cup teprve rozjíždějí. Kdo má největší šance na úspěch? A co z toho plyne pro český národní tým, který čekají od příštího pátku boje o světový titul?

Brankář Panterů Tomáš Vokoun. foto: ČTK

Pro mne nejzajímavější sérií ve Východní konferenci bude bezesporu ta mezi Washingtonem a NY Rangers. „Caps“ jsou mým černým koněm celých bojů o „Svatý grál“. Pokud mohu tým kolem ruského kanonýra Ovečkina k někomu přirovnat, pak k loňskému Pittsburghu. Vůbec bych se nedivil, kdyby se tým z hlavního města Spojených států dostal až do finále Stanley Cupu.

Bude velmi zajímavé, v jaké formě se proti nim představí Rangers, kteří sice začali sezonu skvěle, ale poté uvadali a do play off se dostali až na poslední chvíli. Úvodní zápas zvládli ve velkém stylu a překvapivě na ledu Washingtonu zvítězili. 

Zajímavé budou jistě všechny série, ale určitě se vyplatí sledovat tu mezi Pittsburghem a Philadelphií. Tradiční derby dvou nesmiřitelných rivalů ve vyřazovacích bojích nikdy nenudilo a vždy mělo zajímavou zápletku. Mírně favorizuji „Pens“, přestože si nemyslím, že by je Crosby s Malkinem dotáhli k napodobení loňského úspěchu – tedy minimálně do finále. 

Na Západě budou čeští fanoušci netrpělivě sledovat především sérii Detroitu s Columbusem. Představí se v ní hned pět českých hokejistů, z toho čtyři v dresu „Modrokabátníků“, kteří by na zkušená „Rudá křídla“ stačit neměli. A to přesto, že v brance mají adepta na nováčka roku Steva Masona. Pokud by Columbus „naplnil očekávání“ a s Detroitem vypadl, rýsuje se šance na to, že by se ve Švýcarsku mohl představit čtyřlístek Hejda, Klesla, Voráček a Novotný.

Ovšem jen tehdy, když budou pozvaní a když budou mít sílu reprezentovat. To je totiž nyní v Česku velké téma. Zavinila to vlna omluvenek hvězd z NHL, v neposlední řadě plánované jedničky Tomáše Vokouna. Ten sice není zraněn a fanoušci se již těšili na jeho kousky v dresu s lvíčkem na prsou, Tomáš se ovšem na šampionát necítí psychicky dost silný.

Nebylo by správné jej za jeho rozhodnutí odsoudit. Naopak, z jeho strany určitě nejde o nějaké účelové rozhodnutí a jeho krok si spíše zaslouží respekt a obdiv. Upřímně přiznal, že po těžké sezoně a po boji o play off (o které Florida usilovala do poslední chvíle) se necítí natolik v pohodě, aby byl pro národní tým potřebnou oporou. Ono "přepnutí se" z klubu na reprezentaci poté, co zažijete takové zklamání, není snadné. Ano, někdo to hodí za hlavu třeba již druhý den, jinému hráči to trvá i týden a více. 

Přirovnat se to dá k situaci, když slavíte narozeniny druhý den po Vánocích. Také nebudete mít z dárků takovou radost. Ještě blíže k Vokounově případu je například sportovní „klasika“: jak se motivovat po prohraném semifinále na MS ve fotbale, ale i v hokeji na boj o 3. místo? Být třetí nebo čtvrtý na světě je sice úspěch, ale těsně po prohře v boji o finále se těžko smiřujete s tím, že budete „jen“ třetí. Cíl nebo sen, který jste měli před sebou, se vám rozplynul a je velmi těžké v hlavě přepnout a najít jinou motivaci a navíc překousnout zklamaní.

Nakonec bude pro český tým jen dobře, pokud na turnaj pojedou hráči, kteří cítí, že týmu mohou prospět a mají hlad po úspěchu. Skvělých hokejistů máme dost, a pokud z nich vytvoří trenéři „hladový“ tým, šance na úspěch je. A to i přesto, že budou chybět taková jména jako Vokoun, Tomáš Kaberle, Václav Prospal a další.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!