Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Provizorium je strašákem pro ty, kteří nevědí, jak s ním pracovat

Starostové píší

  1:24
PRAHA 15 - Kvůli stále se zvyšujícím nákladům na výkon státní správy je rok od roku obtížnější sestavit rozpočet v oblasti výdajů.

Praha 15 hodlá v letošním roce hospodařit s částkou 196 558 000 Kč. foto: Archiv Prahy 15

Výdaje na činnosti vykonávané v přenesené působnosti, tj. na státní správu se stále zvyšují a stát tyto činnosti ze svého rozpočtu nedostatečně městským částem pokrývá. To znamená, že naše městská část, stejně tak jako další, musí ze svých příjmů a vedlejší hospodářské činnosti financovat zajištění dotčené agendy. Tato skutečnost se samozřejmě neblaze promítá v rozpočtu a na kapitálové výdaje pak nelze vynakládat finanční prostředky v potřebné výši.

Praha 15 v tuto chvíli hospodaří v rozpočtovém provizoriu, které bylo nutností vzhledem k průtahům se schvalováním rozpočtu hlavního města Prahy. Nevnímáme to však jako nutné zlo. Provizorium je strašákem pouze pro ty, kteří nevědí, jak s ním pracovat. Malé obce s ním hospodaří zcela běžně. Bylo by problémem pouze ve chvíli, kdy by městská část plánovala nějakou velkou investiční akci ihned z kraje roku. Obvykle ale na leden žádná radnice velké investiční akce nepřipravuje. Některá vedení měst a obcí dokonce s rozpočtovým provizoriem cíleně pracují každý rok. Teprve v lednu mají jasnější představu o příjmech a výdajích.

V rozpočtu, který budeme ke schválení předkládat na nejbližším zastupitelstvu, počítáme, že budeme hospodařit s částkou 196 558 000 Kč.

Největší investice jsou určeny na správu, údržbu a opravy nemovitého majetku, zejména toho, který slouží předškolním a školním zařízením. Dále pak do infrastruktury, opravy komunikací a kanalizací.

V roce 2016 plánujeme z vlastního rozpočtu investovat jeden milion korun na stavební úpravy zázemí a dovybavení kuchyně MŠ Libkovská, pět milionů korun na realizaci hřiště v ZŠ Hostivař a stejnou částku, pět milionů korun, tamtéž na výměnu oken. Mezi další naše investiční priority patří nákup pozemků, vybudování hřiště v Chudenické ulici a nového parkování v Sáňkařské ulici, zastřešení teras v Centru sociální a ošetřovatelské pomoci nebo rozsáhlá oprava střechy Úřadu městské části Praha 15.

V oblasti školství plánujeme ještě další tři velké investice: osm milionů bude stát výměna boletických panelů v ZŠ Hornoměcholupská, dvanáct milionů potřebujeme na výměnu oken a zateplení v ZŠ Nad Přehradou a sedm milionů na úpravu sportoviště u ZŠ Veronské náměstí. Podmínkou investic v celkové hodnotě dosahující 27 milionů korun je získání dotace z magistrátu, protože v tomto roce nedokážeme na tyto investice dosáhnout z vlastního rozpočtu.

Václav Bílek, Praha 15, místostarosta za ANO

Autor: