Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

KOMENTÁŘ: Šílené kroky v Pardubicích. Fanoušci nadávají legendě i primátorovi, Salfickému hrozí pěstmi

Sport

  5:00
PRAHA - Pardubice jsou přes dvacet let největší hokejovou baštou v Česku. Po posledním titulu (2011/2012) a odchodu strůjce tří posledních triumfů Zbyňka Kusého však v klubu nefunguje nic.

ilustrační snímek foto: ČTK

Valach útočí na vedení Chomutova: Jste hyeny, mám vážně nemocné dítě, měli byste obehnat stadion řetězem

Fanouškům nejvíc vadí napojení místních politiků na vedení klubu, nesmyslné nákupy hráčů i několikátý návrat neúspěšného manažera a někdejší brankářské hvězdy Dušana Salfického.

Dvě z posledních tří sezon zachránily Pardubice extraligu na poslední chvíli, což šlo především za tehdejším předsedou představenstva a generálním manažerem Salfickým.

Vlastník klubu, tedy město Pardubice, proto před sezonou Salfického z funkce odvolal, jeho roli převzal dřívější manažer ČEZu Martin Sýkora a sportovním manažerem se stal úspěšný tvůrce karlovarského zázraku Jaromír Kverka.

Jenže Pardubicím to dál nešlo, z mužstva byl hned v úvodu nového extraligového ročníku odvolán kouč Ladislav Lubina, jeho funkci převzal asistent Radek Bělohlav, ale ani jemu se nepodařilo odlepit tým z poslední příčky tabulky.

Další rozbuškou byl odchod dvou hráčských legend. Útočník Petr Sýkora se rozhodl z klubu odejít už po minulé sezoně a zvolil angažmá ve druholigovém Vrchlabí.

Tam však po pěti extraligových kolech zamířil i vůdce Pardubic a kapitán mistrů světa z roku 2010 Tomáš Rolinek, který kvůli konfliktům s Lubinou a šéfem Martinem Sýkorou nehrál, a přes velkou nevoli fanoušků musel z klubu odejít.

A naštvání fanoušků nebralo po překotných změnách konce. 

Minulý pátek těsně před domácím duelem s Plzní navíc vedení klubu v čele s primátorem města Martinem Charvátem (za ANO) odvolalo Kverku, který chtěl klub pozvednout příchodem kouče Vladimíra Růžičky.

Jaromír Kverka

A do klubu se na jeho pozici vrátil fanoušky nenáviděný Salfický. Jeho a další legendu klubu Otakara Janeckého, současného asistenta trenéra, příznivci Pardubic vypískali už před zápasem a připravili si i transparenty směřované k jejich odchodu z klubu.

Po zápase, který Pardubice proti velkému favoritovi z Plzně paradoxně po nájezdech vyhrály, si fanoušci počkali na vedení klubu před stadionem a Charváta, Salfického a Janeckého slovně a lehce fyzicky napadli.

Po nedělním debaklu 0:7 v Třinci však hádky ve vedení klubu pokračovaly. Mluvilo se o tom, že hlavního kouče Bělohlava má na Charvátův pokyn nahradit Milan Razým, trenér extraligových vítězů z Plzně z roku 2013. 

Znovu se však ukázaly mocenské boje na radnici. Dozorčí rada vedená Ivanem Šubrtem (za ČSSD) už žádné další odchody z klubu vidět nechce.

„Žádné změny jsme neschválili. Padalo hodně názorů, včetně těch, že je potřeba odvolat trenéry. Já si to ale nemyslím. Noví trenéři góly za hráče dávat nebudou,“ uvedl Šubrt pro server iDNES.cz.

Martin Charvát, primátor Pardubic, (ANO)

„Atmosféra v kabině je dobrá, jen je třeba, aby se nám konečně chytly ty největší letní posily. Stále si myslím, že tým může být kolem desátého místa,“ dodal.

Pardubice navíc o víkendu čekají těžké zápasy proti Spartě a Kometě Brno, což Šubrt glosoval velice zvláštním způsobem. „Oni musí, my můžeme. Asi nikdo nečeká, že budeme tvořit hru. Musíme s nimi bruslit.“ 

V letošní sezoně, kdy poprvé sestupuje poslední tým přímo do druhé nejvyšší soutěže, je šestibodová ztráta Pardubic na předposlední Vítkovice už poměrně alarmující. A to velmi znepokojuje právě Charváta.

„Důrazně jsem z pozice zástupce majoritního vlastníka vyjádřil svou nespokojenost se sportovními výsledky. Do hráčského kádru jsme investovali více finančních prostředků, výkony tomu absolutně neodpovídají,“ zlobil se pardubický primátor na pondělním zasedání dozorčí rady.

A proto prý dělal všechno proto, aby z klubu „vyhnal“ kouče Bělohlava, který je zároveň předsedou představenstva v Motoru České Budějovice. Tedy hlavního favorita na postup do extraligy.

„Radek Bělohlav je jednatelem společnosti CB Hokej 2013 s.r.o., která provozuje lední hokej v Českých Budějovicích. Toto spojení vnímám jako fatální střet zájmu a vyzval jsem předsedu dozorčí rady Ivana Šubrta k okamžitému a transparentnímu řešení,“ uvedl ve svém prohlášení. 

Miloš Holaň

„Byť České Budějovice hrají zatím nižší soutěž, je český hokejový prostor a trh velmi malý, obchodně i hráčsky se hraje na stejném hřišti, proto je nepochopitelné a nepřijatelné, že na vysoké manažerské pozici dvou vzájemně si konkurujících klubů sedí stejný člověk,“ doplnil Charvát.

Situace je však o to pikantnější, že střet zájmu vyčítají fanoušci právě Charvátovi, který do vedení klubu implementoval své kolegy z pardubické buňky ANO, včetně Salfického.

Úplně nejvíc zaráží, že si Charvát na Bělohlavův střet zájmu stěžuje až teď, že tak nečinil v úvodu sezony, kdy do klubu přišel.

Je tedy vysoce pravděpodobné, že sobotní domácí duel Pardubic se Spartou budou znovu od úvodu provázet protesty fandů Východočechů. Ti vedle Charváta, Salfického a Janeckého budou volat i po odchodu kouče Bělohlava.

Věří totiž, že se do klubu vrátí současný kouč prvoligové Poruby Miloš Holaň, který v předminulé sezoně dovedl Pardubice s podobným kádrem k šestému místu po základní částu a postupu do čtvrtfinále play off.

Mluví se také o tom, že Charvát, Salfický a Sýkora půjdou v sobotu mezi fanoušky do kotle, aby situaci uklidnili.

Tak hodně štěstí, pánové. A vyvázněte bez zranění!

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...