Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Draft zářivou budoucnost nezaručí. O úspěchu talentů se teprve rozhodne

Sport

  6:00
PRAHA - Jedenáct Čechů vybraných v letošním draftu je nejlepším výsledkem za posledních deset let. Být draftován, o tom dnes sní každý malý hokejista. Jakou má toto číslo skutečnou hodnotu, to se však teprve ukáže. A to hned z více hledisek.

Pavel Zacha obléká dres New Jersey, které si českého hokejistu vybralo v draftu NHL jako číslo šest. foto: ČTK/AP

Zaprvé, samotný draft ještě hráči nezaručuje, že v klubu dostane smlouvu, že se prosadí do prvního týmu, natož že se mu bude dařit. Vypovídající je například rok 2001, tedy vrchol zlaté éry našeho hokeje. 

Dva Češi v prvním kole draftu. Zachu vybralo New Jersey, Zbořila Boston

V něm kluby NHL draftovaly rekordních 31 českých hráčů, v nejslavnější soutěži světa však poté delší dobu působila jen pětina z nich. A to mnozí v té době už váleli v Evropě i na seniorské mezinárodní scéně.

Někteří radši dali před letitým dobýváním zámoří přednost působení v Evropě, kde si vydobyli své místo a leckdy i slávu. Když se někdo neprosadí v NHL ještě nemusí znamenat, že není dobrý hokejista. Třeba jen neměl štěstí na formu, klub či trenéra.

A neopomenutelným hlediskem úspěchu hráče v zámoří je profit českého hokeje jako celku. Zda je ochoten a schopen dobré výkony podávat také v reprezentačním dresu. Na tom pak záleží, jestli na olympiádu a mistrovství světa přijede jen výběr jmen z NHL, nebo opravdový tým, na nějž mohou být fanoušci hrdí.