130 let

Řepka opouští hřiště po červené kartě. | foto: ČTK

Spartu srazilo lpění na Řepkovi

Sport
  •   11:32
PRAHA - Fanoušci Slavie mají po nečekaném zvratu ve fotbalové lize jasno: vedoucí Spartu o titul téměř jistě připravil zkrat obránce Tomáše Řepky, který se nechal vyloučit v předposledním utkání s Brnem. Stejně jako nevyzpytatelný stoper však zřejmě zaváhala i sama Sparta, která se na svého klíčového hráče až příliš upnula.


Sparťané k Řepkovi vzhlížejí jako ke svatému obrázku. "S ním jde síla Sparty nahoru a soupeř vbíhá na hřiště s větším respektem. Kádr sice máme dost široký, žádný druhý Řepka ale není,“ říkal záložník Miroslav Matušovič ještě před sobotním utkáním s Ostravou, který Sparta bez Řepky prohrála a nechala se jedno kolo před koncem ligy sesadit z prvního místa. Absence Řepky je pro Spartu zdrcující. Když loni v září dostal za běsnění v Teplicích trest na sedm zápasů, tým Michala Bílka hned v následujících dvou duelech prohrál s Mladou Boleslaví (0:1) a Slavií (0:2). Naopak s Řepkou v sestavě prohrál ze 17 zápasů jen jednou.


Může to být důkaz o Řepkově výjimečnosti, ale mnohem víc to vypovídá o neschopnosti sparťanů vyrovnat se s nečekanou komplikací. Jako by chybějící jméno Řepky na soupisce bylo zvláštním syndromem, který pokaždé nahlodá sparťanskou psychiku. Jednou je pro jejich hru  charakteristická nervozita, jindy bázlivost – výsledek je však většinou podobný. "Závislost na Řepkovi je logická. Právě s jeho návratem byl spojen jarní vzestup Sparty. Proto si na něj tak zvykli,“ všiml si trenér Josef Pešice.
Jenže z hrdiny, který táhl Spartu za titulem, se Řepka během jednoho týdne proměnil v psance, kterého posměšně vzývají i fanoušci nenáviděné Slavie.

Zbytečně se na Řepku upnuli
Vyřazení Řepky má na Spartu stejný dopad jako absence Jana Kollera na národní tým. Hra Sparty je totiž s Řepkovými schopnostmi spojená až příliš pevným poutem. "Je jedinečný. Každý trenér by ho chtěl mít ve svém mužstvu. Svou osobností i způsobem, jakým hraje, nám dává obrovskou sílu,“ odmítl obránce Petr Voříšek, že by Spartě lpění na Řepkovi škodilo.

Na druhou stranu i bývalý trenér Jiří Bartl tvrdí: "Podle mě je chyba v trenérovi, který se na Řepku zbytečně moc upnul. Přitom měl na výběr hodně hráčů.“ Sparťané tvrdí, že Řepka nahání soupeřům strach, ale ve skutečnosti je jeho efekt jiný: Řepkova přítomnost spíš dodává sparťanům odvahu. "Ztráta Řepky je vyvedla z míry, sebevědomí najednou ztratil i dříve jistý Sivok. Takový tým by to ale měl zvládnout,“ připomněl Pešice.


Před dnešním finále Poháru ČMFS s Libercem mohou být sparťané znovu klidní, Řepka se po dvou zápasech vrací do sestavy. "Nemám žádný důvod, aby nehrál. Na druhou stranu se nemůže tvrdit, že Sparta stojí a padá s Řepkou,“ naznačil pro mírnou změnu v postoji Jozef Chovanec, který se po Bílkově rezignaci na dva zápasy stane trenérem Letenských.

Autoři: Petr Adam, Pavel Kalouš