Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

TIME OUT LN: Dopingové skandály a naivní víra ve sportovní hrdiny

Tour de France

  8:00
PRAHA - Těm myšlenkám se člověk už zkrátka neubrání. Stačí se dívat, jak Chris Froome šlápl do pedálů, pláchl Contadorovi a zvýšil náskok na čele Tour de France. Jeho neohrožený úprk na vrchol obávané hory Mont Ventoux budil údiv.

Bristký cyklista Christopher Froome foto: ČTK

Ve smrtícím stoupání, po více než pěti hodinách v sedle a s 200 kilometry v nohách dokázal nasadit tempo, které bylo pro většinu jeho soupeřů nemyslitelné. Jenže... ach ano, ty myšlenky. Je vůbec něco podobného v lidských silách? Tedy v silách usilovně trénujícího člověka užívajícího jen povolené podpůrné prostředky? Rád bych si myslel, že ano. Bláhově jsem tomu věřil i u Lance Armstronga.

Když se potvrdilo, že dopoval, mou důvěrou v něj i jeho nástupce to silně otřáslo. Přesto když Froome dojatě vykládá o největším vítězství kariéry, toužím věřit, že je zástupcem nové, čisté cyklistiky, jak se doposud tvrdí. A pak přilétnou šokující novinky: nejrychlejší sprinter sezony Tyson Gay dopoval. A Jamajčan Asafa Powell taky. A na mysl se vkrádá: může člověk sportovním hrdinům věřit a nebýt naivní?

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...