Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Strýček Fel je pryč, a co dál?

Sport

  23:18aktualizováno  10. února 18:57
PRAHA - Ještě nedávno se všichni ptali, jak se může dostat Chelsea ven z krize a zda u toho bude i její kouč Luiz Felipe Scolari. První otázka zodpovězena stále není - "Blues" dál tápou, druhá již ano - Scolari skončil.

Frank Rijkaard je velmi impulzivní. foto: www.skysports.com

To, že se Scolariho dny u Chelsea krátí, bylo "veřejné" tajemství, přesto se mluvilo o tom, že síla osobnosti a úspěchy udrží Brazilce v horkém křesle do konce sezóny. Nestalo se. Je to dobře jen z části. Zkušený stratég si v posledních týdnech očividně nevěděl rady, o čemž napovídaly jeho veřejné komentáře. Přesto je nutno podotknout - špatné výkony na hřišti odvádějí především hráči. Ti samí, kteří na začátku válcovali vše, co jim stálo v cestě.

A že nese manažer hlavní odpovědnost za výkony týmu? Jistě ano, ale pokud si ten tým sám poskládá, tak jako Ferguson u United či Wenger v Arsenalu. Scolari byl ovšem postaven před hotovou věc - tady máš hráče, nějaké finance a ukaž se. Kvůli špatné přestupní politice londýnského klubu (drahé, ovšem neuvážené nákupy, odchody perspektivních hráčů) se dostává každý kouč tohoto celku pod obrovský tlak. Na kterého hráče si ukáže, u toho si může být jistý, že se cena enormně vyšponuje. Když se k tomu připočte současná finanční krize a šetření v klubu - Scolarimu i jeho nástupci není co závidět.

Je to ještě horší. V současné situaci by pozici v klubu musel vzít jen naprostý blázen anebo silná osobnost, která by si dokázala dupnout i před Abramovičem. Žádný takový nyní není volný. Mourinho se nevrátí, Hiddink od ruského národního týmu neodejde (pokud jej k tomu Abramovič nebude nutit), návrat Granta by bylo čiré šílenství a manažer West Hamu Zola? Ano, to sice je respektovaná osobnost, ale na trenérském poli ještě nezkušená a nevyzrálá.

Co kdyby si to zkusil pan Abramovič jako manažer? Do sestavy i nákupů mluví podle všeho neustále, tak ať na svá bedra vezme i trochu zodpovědnosti. Ať ukáže, jak mu na Chelsea záleží.

Soukromý tip: na Stamford Bridge přijde nepřijde Hiddink, ale jiný Nizozemec - Frank Rijkaard.

Autoři:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...