Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

TIME OUT LN: Lékař Fuentes - mistr světa v dopingu

Sport

  9:00
Měl to být proces, který rozkryje praktiky dopingového esa. Vždyť i takový Lance Armstrong se dá s trochou nadsázky ve srovnání s Eufemianem Fuentesem označit za břídila. Španělský lékař ordinoval svoji "medicínu" minimálně několika desítkám špičkovým sportovcům, včetně cyklistických hvězd Jana Ullricha a Ivana Bassa.

Eufemiano Fuentes foto: Reuters

O jeho šíři záběru svědčí to, že při razii na jeho klinice policisté zabavili anabolické steroidy, přístroje na transfuzi a více než dvě stovky krevních konzerv.

I proto madridská soudkyně v úterý uznala za prokázané, že Fuentes podával sportovcům doping. Jenže rozsudek je naprosto směšný. Jinak se ani roční podmínka a čtyřletý zákaz vykonávání lékařské činnosti snad ani nedá označit. Navíc soudkyně nepovolila prozkoumání krevních konzerv (to by pomohlo identifikovat dopující sportovce) a nařídila všechny důkazy z řízení zničit.

Nad tímhle verdiktem kroutí hlavou nejen protidopingoví experti, ale i řada sportovců.

Malou nápovědou této hádanky je snad jen Fuentésovo prohlášení z prosince 2010. "Pokud bych promluvil, přišlo by Španělsko o letošní titul fotbalových mistrů světa." Že by Madrid nestál o skandál?