Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

TIME OUT LN: Nadrchalův příklad

Sport

  7:00
PRAHA - Když v pondělí oslavil 75. narozeniny slavný brankář Vladimír Nadrchal, vzpomínalo se i na jeho průkopnictví. Osminásobný mistr československé ligy totiž v 60. letech jako první na místních kluzištích začal nosit ochrannou masku obličeje. Tehdy její používání odkoukal od kolegů z Kanady.

Eric Staal srazil svého bratra Marca. Ten utrpěl otřes mozku. foto: NHL.com/Phil Ellsworth/NHLI via Getty Images

Právě zámořská NHL totiž dala základy většině ochranných pomůcek, které nyní hráči nejrychlejšího kolektivního sportu na celém světě používají. A jak se ukazuje, je to nezbytné. Vždyť se na ledě sráží velcí chlapi vyzbrojení v ruce laminátovým „kyjem“ a na nohou mají brusle, jejichž ostří připomíná nůž. A do toho všeho mezi nimi lítá kus gumy rychlostí přes sto kilometrů v hodině.

Jak je hokej nebezpečný, se ukázalo i v noci na středu, když hvězdného obránce New York Rangers Marka Staala trefil puk do obličeje. Tvrdě vypálená střela, kterou tečoval český útočník Jakub Voráček, zasáhla Staala naplno těsně nad pravé oko. Být to o pár centimetrů níže, mohl klidně o oko přijít.

Vzhledem k historii je zarážející, že NHL – jako poslední velká profesionální liga na světě – nemá v pravidlech povinné používání štítku, který právě oči chrání. V Evropě jej musí nosit všichni hokejisté narození po 31. prosinci 1974. Jak je vidět, tentokrát by se mohla NHL něco naučit i od starého kontinentu…