130 let
Vladimír Růžička (vlevo) a Jaroslav Špaček.

Vladimír Růžička (vlevo) a Jaroslav Špaček. | foto: MAFRA - Petr Lemberk

Názor

TIME OUT LN: Deja vu s omluvenkami. Minule z toho bylo zlato

Sport
  •   9:00
Až nápadně to připomíná konstelaci z roku 2010. Nepovedený olympijský turnaj, návrat Vladimíra Růžičky a mnoho omluvenek hráčů ze zámoří směrem k mistrovství světa.

Tlustý, Vrbata, Hemský, Frolík, Erat, Hanzal, Šmíd... Ti všichni už odmítli kvůli zranění, rodinným důvodům či konci smlouvy v NHL na šampionát do Běloruska přijet. Počet zklamaných telefonátů kouče národního týmu před čtyřmi lety? 23. Na tak astronomickou cifru to letos naštěstí nevypadá, přesto odcestuje Růžička do neatraktivní destinace s vydatným zástupem mladíků.

Vzpomínaný turnaj v Německu se nevyvíjel vůbec dobře. Po prohře s Norskem už nevydržel frustraci z přístupu některých svých kolegů z NHL Jaromír Jágr a v jedné z jeho nejemotivnějších řečí promluvil na dálku všem nepřítomným do duše. Tým bojovníku se semknul a předem odepisované mistrovství nakonec vyhrál.

Teď to s vyhlídkami reprezentace vypadá podobně skepticky. Nebo si od jmen jako Jank, Vitásek či Valský slibujete víc? Přesto by to paradoxně mohlo znovu klapnout. Růžička je s přístupem svého výběru v dosavadní přípravě nadmíru spokojen, někteří hokejisté prý hrají lépe než v klubu. Věřte, že takovými komplimenty přísný kouč často neplýtvá.

K dokonalosti deja vu chybí už jen jediné – aby se Jágr otřepal z předčasného konce klubové sezony i pádu Kladna do první ligy a přijel partě nadšenců ukázat medailový směr.

Autor: Martin Křížek