Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

TIME OUT LN: Rozdíly mezi odhalenými "zobaly"

Tour de France

  6:00
PRAHA - Když se loni přiznal k dopingu, strhl se hotový hon na čarodějnice. Lance Armstronga, který kromě boje s rakovinou ovládl i sedmkrát Tour de France, odsuzoval téměř každý. Američan později ale upozorňoval, že nebyl v pelotonu zdaleka sám, kdo zakázané prostředky používal.

Armstrongův syn se snaží dosáhnout na otcovu trofej. foto: ČTK

Jeho slova se potvrdila ve středu po zveřejnění toho, že dopovali i vítězové Tour 1997 (Ullrich) a 1998 (Pantani). A s nimi další dlouhá řada jezdců. „Zobání“ bylo zkrátka v té době ve všech špičkovým stájích běžným jevem.

Armstrongovi jednu chvíli dokonce v USA hrozila i federální žaloba, ve středu odhalení cyklisté ale zřejmě ani nepřijdou o své triumfy. S nadsázkou se dá říct, že to je nespravedlivé, protože pokud brali doping všichni, neměl Armstrong o svých sedm titulů přijít. Protože byl asi opravdu lepší než ostatní (nebo že by měl jen kvalitnější přípravky?).

Smyslem tohoto sloupku rozhodně není obhajovat doping. Jen upozornit na fakt, že Armstrong byl jedním z mnoha. A minimálně tím, co posledních 16 let dělá (pro nadaci Livestrong sehnal desítky milionů dolarů na boj s rakovinou) se vymyká ostatním „zobalům“…