Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

TIME OUT LN: Tým z nouze v nouzi. A rozhodně nejde o náhodu

Sport

  9:30
PRAHA - Na světový šampionát do Běloruska jsme přivezli tým z nouze. Ale hráče jsme vybrali, tak jim musíme věřit, pravil český trenér slovenské reprezentace Vladimír Vůjtek. Jeho výprava hrála vyrovnanou partii s Českem, poté dlouho i s Kanadou. V pondělí proti Francii už ale Slovákům došel dech i trpělivost - přišli o vedení 3:1 a nakonec prohráli 3:5.

Pokořený Ján Laco. foto: Reuters

Vůjtek má v týmu dvanáct nováčků, kteří atmosféru šampionátu zažívají poprvé. „Procházíme generační výměnou,“ prohlásil kapitán Miroslav Šatan.

Jenže na úkor kvality, zdá se. Vůjtek má k dispozici tři hráče z NHL - všichni mladíci. Pánik a Tatar sice chvályhodně reprezentují i přesto, že jim končí smlouva (na rozdíl od Čechů Paláta a Šustra), ale roli lídrů převzít nedokázali - bod za asistenci má jen Tatar. Ovšem ani v zámoří nepatří mezí klíčové postavy svých týmů.

Slováků v NHL za posledních deset let ubyla přibližně třetina -v končící sezoně jich do soutěže zasáhlo jen dvanáct! A vyhlídky do budoucna rovněž nemají nejlepší. Mládežnické reprezentace často bojují o udržení mezi elitou, slovenská liga uvadá. Po útěku Slovanu Bratislava mají stejné myšlenky i Košice.

Že se teď slovenský tým nachází v nouzi během generační výměny, není náhoda. A dokončení této výměny je v nedohlednu.