130 let

Srbský fotbalista Stefan Mitrovič sebral z dronu vlajku Velké Albánie. | foto: Reuters

Názor

TIME OUT LN: Viník z Bělehradu? Vy víte, že, pane Platini?

Sport
  •   6:00
Všichni probírají incident, kdy při bělehradském utkání kvalifikace o Euro 2016 Srbsko –Albánie desítka domácích chuligánů vtrhla na hřiště ve snaze napadnout hráče hostí, ale jako by se zapomnělo na příčinu.

Neboť všechno způsobil okamžik, kdy se nad stadionem vznášelo dálkově řízené letadélko se zavěšenou vlajkous mapou takzvané Velké Albánie, tedy územím zahrnujícím i Kosovo, části Řecka, Makedonie, Černé Hory a Srbska. Politická provokace ze strany Albánců? Tak nějak. Protože tak jako se Srbsko nikdy nesmířilo se ztrátou Kosova, jsou v Albánii stále živé nacionalistické ideje o Velké Albánii.

Kde se tedy stala chyba? Už v zárodku, při losování kvalifikačních skupin. Jestliže UEFA vzala v potaz politické napětí mezi Arménií a Ázerbájdžánem, respektive Španělskem a Gibraltarem a nezařadila je do stejných skupin, měla to udělat i v tomto případě.

Bylo to z neznalosti politické situace na Balkánu? Těžko říct. Středeční slova šéfa UEFA Michela Platiniho, že fotbal by měl národy spojovat, a ne je rozdělovat, však působí laicky a naivně. Takhle zůstanou jen poražení – Albánci i Srbové. A fotbal. Že, pane Platini?

Autor: Jiří Jakoubek