Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

KOMENTÁŘ: Úzké kluziště? Děkujeme za nápad, ale raději ne

Sport

  9:16
PRAHA - Mezinárodní hokejová federace IIHF zvažuje, že se všechny mezinárodní zápasy budou podle vzoru NHL hrát na užším kluzišti, tedy při šířce 26 metrů, namísto obvyklých třiceti. Zatím tomu tak bylo v dospělém hokeji výjimečně, například na Světových pohárech nebo olympiádě ve Vancouveru.

Hokejista Pavel Zacha působí v NHL. foto: Reuters

Bokroš je kreatura, v týmu je chaos, kritizuje slovenský útočník kouče

Předseda IIHF René Fasel možnost změny oznámil na právě skončeném mistrovství světa hráčů do 20 let v Kanadě. Hra bude podle něj kvalitnější a menší rozměry ledu vnesou do zápasů mnohem více vzruchu.

Pro mnoho fanoušků jsou zápasy NHL modlou a Světové poháry podle zámořím nadiktovaných modelů generačními vrcholy. Nepochybně se zde hraje skvělý hokej, ale pouze když jej hrají skvělí hokejisté. Kteří dokáží i v obrovských rychlostech a na malém prostoru narýsovat kombinaci či vykouzlit překvapivé řešení. Jinak se hra často omezí na sprintování za pukem, co nejrychlejší zakončení a srážky. Ano, i to je pro mnoho diváků atraktivní, ale milovníci opravdové krásy tohoto sportu, kteří se chtějí kochat kombinacemi a ukázkami vyspělého a chytrého hokeje, pak trpí.

Bohužel strádá i český hokej, kde právě chytrost a šikovnost dřív hrály prim. Místo toho nyní často střílíme, dorážíme a srážíme se. Tedy opak toho, kam vyspělý hokej směřuje. Koneckonců i Kanada rok co rok na velkých akcích potvrzuje, že dokáže hrát parádně a získávat medaile, i když nemá své oblíbené úzké kluziště. Protože prostě hraje kvalitní hokej.