130 let

Hráči New Orleans a Uthau v rámci vyjádření podpory boje proti rasismu poklekli při zahajovací hymně. | foto: Reuters

Názor

VAVRDA: Když také sportovní svět blázní aneb Vynucování rasové rovnosti, nové názvy klubů, koní

Sport
  •   5:00
PRAHA - V posledních dnech opět sportovní svět řeší údajný rasismus. Tu vadí název baseballového klubu, který se jím pyšní sto let, jinde na první pohled nevinný pohled název koně, jinde údajné urážky fotbalového rozhodčího.

Téma rasismus je citlivé a nelze se divit. Urážet, shazovat, ponižovat, omezovat svobodu druhého kvůli jeho barvě kůže či vyznání je špatně. Vždy bylo, je a bude.

Tommie Smith, John Carlos a jejich gesto zvané „Black Power Salute“
Fanouškům vadí pokleknutí před fotbalem

Na druhou stranu, dělo se to vždy. Stejně jako lidé budou vždy lhát, podvádět, krást, bohužel i vraždit. 

Tím podobné stupidní a pro mě nepochopitelné chování neomlouvám – člověk je pro mě člověk – , jen je prostě a jednoduše zakořeněné hluboko v nás a dle mého vnímání světa je klíčové se změnou začít v rodině, při výchově další a další generace. Ne nesmyslnými nařízeními, změnami či úpravami pravidel.

Proč? Protože to povede k dalšímu a dalšími, tentokrát opačnému útlaku či omezování.

Vídáme to nyní ve fotbale. Jakékoliv podobné projevy mezinárodní federace tvrdě trestá, Angličané pravidelně platí pokuty za to, že nosí v daný den na dresech symbol vlčího máku, kterými vzdávají hold válečným veteránům. Když na podobný nesmysl bylo opakovaně poukazováno, reakce z FIFA byly pokaždé stejné – pravidla platí pro všechny stejně.

V Británii nadále bojují s rasismem. Kůň Jungle Bunny se musel kvůli hanlivé narážce přejmenovat

A hle, ve chvíli, kdy se rozjelo ve velkém hnutí Black Lives Matter (na černých životech záleží), najednou poklekávání hráčů před zápasy na jeho podporu nevadí. Aktuálně toto řeší také Mezinárodní a Americký olympijský výbor. Také ten zakazuje politické a podobné projevy, které navíc tvrdě trestá. Poklekávání ale bude mít nejspíše už na hrách v Tokiu 2021 z těchto pravidel výjimku.

Jaký to paradox, že před 52 lety za podobné gesto sprinterů Tommieho Smitha a Johna Carlose na stupních vítězů (tehdy zdvižená pěst k nebi, tzv. „The Black Power Salute“) byli oba z Her i národního týmu vyloučeni. A tehdejší prezident MOV Avery Brundage je ostře zkritizoval. Mimochodem, jejich krajan.

V zámoří nyní dochází ke změně dalšího sportovního klubu, baseballisté Cleveland Indians hledají nový název. Co na tom, že tímto se pyšní přes sto let. Že k tomu mají důvod, pochopitelný, historický. V dnešní době se ale nosí být „korektní“, což v překladu znamená, ustupovat za každou cenu nátlaku. Přitom právě ten představitelům těchto hnutí vadí…

Aby toho nebylo málo, minulý týden se nedohrál zápas Ligy mistrů mezi PSG a Basaksehirem. Čtvrtý rozhodčí zápasu Sebastian Coltescu z Rumunska upozornil svého krajana – hlavního sudího Ovidia Hetegana – na nepatřičné chování asistenta hostujícího celku Pierrea Webóa u postranní čáry. Použil v rumunštině ekvivalent českého „černoch“ a byl oheň na střeše, na stranu Webóa a spol. se postavila také UEFA. Opravdu je Coltescu rasista?

Opravdu je rasista majitel koně jménem Jungle Bunny, který se po víkendovém startu své tříleté klisny musí omlouvat na všechny strany a už ji stihl přejmenovat na Jungle Bells. Že je dcerou hřebce Bungle Inthejungle, takže si jen ve stáji chtěli vtipně pohrát s jménem potomka, už teď nikoho nezajímá. Stejně jako slova ze stáje, že o hanlivosti tohoto slovního spojení nevěděli. Upřímně, nebyli jediní (autor oslovil mimo jiné i učitele angličtiny, rodilé mluvčí a ani ti toto spojení neznali) …

Člověk tak napadne, co bude následovat? Kde se podobný dvojí metr zastaví? A je to opravdu ta správná cesta k vymýcení podobného chování? 

Autor: Antonín Vavrda