130 let
Názor

VAVRDA: Neusser vs. Kejval. Válka, nebo spolupráce? Sport stojí po změně v čele NSA na křižovatce

Sport
  •   5:00
PRAHA - V úterý dopoledne vyklidil Milan Hnilička kancelář předsedy Národní sportovní agentury (NSA), aby jej v ní vystřídal jeho nástupce, Filip Neusser. A zatímco sportovní příznivci ťukali už od úterý toto jméno do všemožných vyhledávačů, aby věděli, o koho jde, za oponou všichni zbystřili.

Pondělní dopoledne bylo v tuzemském sportu hodně zajímavé, plné paradoxů. Nejprve oznámil Milan Hnilička rezignaci na post předsedy NSA, de facto „ministerstva sportu“ u nás. Následovala tisková konference, kde své důvody vysvětloval. Už během ní začaly prosakovat informace, že favoritem na jeho post je Filip Neusser.

„Filip Kdo?“ museli v tu chvíli ptát mnozí.

Milan Hnilička, Jiří Kejval a Miroslav Jansta, čelní představitelé českého...
Filip Neusser

A aby toho nebylo málo, krátce nato proběhl (plánovaný) mítink s předsedou Českého olympijského výboru (ČOV) Jiřím Kejvalem a Martinem Doktorem, sportovním ředitelem ČOV. Otázka na Neussera pochopitelně na setkání s novináři padla, do odpovědí se zkušenému funkcionáři (Kejvalovi) příliš nechtělo. Proč?

Filip Neusser, 39 let, jeden z nejlepších brankářů pozemního hokeje své doby, předseda svazu tohoto sportu je totiž dlouhodobým kritikem poměrů ve vedení ČOV. Byl také jediným protikandidátem Kejvala ve volbách. Několikrát odložených, které se snad už definitivně uskuteční příští pondělí 24. května.

Řekli byste si, že Kejval si může oddychnout, odpadl mu protikandidát, znovuzvolení tak nic nebrání. „Žádnou radost v tom nevidím, vnímám to jako sportovec, kterého taky nepotěší, když má mít zápas a vyhraje jej kontumačně,“ řekl k tomuto bývalý elitní český veslař.

Babišem dosazené místopředsedkyně sportovní agentury možná skončí. Nový šéf na jejich posty vypíše konkurz

„Z této pozice můžu český sport ovlivnit více než z pozice Českého olympijského výboru, proto jsem se rozhodl pro tuto funkci. Beru to trochu jako zodpovědnost vůči sportu,“ slova šéfa NSA při úterní první tiskové konferenci v nové roli.

Slova, ze kterých musí být Kejvalovi a jeho týmu úzko. Stejně jako z dalších, která zazněla v rozhovoru pro Lidové noviny. ČOV totiž letos ještě od NSA při rozdělování státních financí nedostala dle Kejvalových slov ani korunu.

„Nechci, aby kvůli panu Kejvalovi či někomu jinému trpěli sportovci. Zároveň ale mohu říct, že s prostředky z kasy NSA by mohl ČOV nakládat jinak. Má například svou marketingovou akciovou společnost, která je podle mého názoru netransparentní. Až se to změní, budeme schopní posoudit, jaké prostředky ČOV má a kam je dává,“ pronesl stále teprve devětatřicetiletý funkcionář mimo jiné.

Souboj o nejvyšší křeslo ve vedení ČOV se po několikaměsíčních rozepřích a týden před volbami posunul o level, možná dva výše. A zatímco na olympijském poli byl Kejval jasným favoritem, měl navrch mimo jiné i načasováním pár týdnů před start olympijských her v Tokiu, nyní se role otočily.

Jistě, Milan Hnilička v pondělí řekl, že neodchází kvůli auditu poslaném na jeho „resort“. Filip Neusser pronesl, že je ochotný otočit list a potlačit ega. A že chce NSA odpolitizovat.

Pro čtenáře či posluchače hezká slova. A také celkem pochopitelná. Na druhou stranu, po konci Hniličky dojde na výměnu jeho v únoru nečekaně dosazených místopředsedkyň, přičemž obě dosadil do funkce premiér Andrej Babiš. A že především Soňa Bergmannová měla na Hniličku „dohlížet“, je veřejným tajemstvím.

Stejně tak je veřejným tajemstvím, že Hniličku neměla příliš v lásce ministryně financí Alena Schillerová a že lídr hnutí ANO rozhodně nechová vřelý vztah k Jiřímu Kejvalovi.

Filip Neusser už se v únorovém rozhovoru s autorem těchto řádků dušoval, že za svoji v poslední době strmou cestu vzhůru sportovním prostředím nevděčí cílené podpoře zkušených bafuňářů sledujících vlastní cíle.

Už brzo zjistíme, zda tato slova i ta úterní byla pravdivá. Pokud ano (a já tomu budu rád věřit), může tuzemský sport čekat postupný přerod k lepším zítřkům. V opačném případě jen přesunu toku peněz pro nové Vyvolené…

Autor: Antonín Vavrda