Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

VAVRDA: Poplach téměř atomový, přitom jak říkal Hlinka: Hlavně se z toho nepos..t

Česko - Švýcarsko, MS v hokeji: brankář ČR Šimon Hrubec sledoval třetí třetinu ze střídačky. V bráně ho nahradil Roman Will. foto: ČTK

Názor
Může Karel Poborský mávat čísly, že má fotbal v Česku suverénně největší základnu. Minimálně na dva týdny během světových šampionátů zelené pažity dostávají od ledových kluzišť na frak.
  5:00

Snad každý v zemi se na tu dobu stává reprezentačním trenérem, každý stoprocentně ví, co má ten skutečný kouč na lavičce národního týmu dělat, aby se vyhrávalo.

Potvrzením budiž hned první herní víkend letošního mistrovství světa.

Česko - Švýcarsko, MS v hokeji: trenér českého týmu Filip Pešán (vlevo) a jeho...
Česko - Švýcarsko, MS v hokeji: trenér českého týmu Filip Pešán.

Ještě páteční lehce odpolední nadšení, kdy po sérii devíti výher v přípravě posouvalo Čechy v očích veřejnosti pomalu už na piedestal, vystřídalo sobotní večerní rozčarování.

Po úvodní prohře 3:4 s Rusy totiž přišlo následné školení od Švýcarů, které vyústilo v porážku 2:5 a završilo nejhorší vstup elitního českého hokejového výběru do MS za posledních 30 let.

 Náhle je už tak nepříliš oblíbený mladý kouč Filip Pešán nejnabubřelejším a nejarogantnějším mužem na planetě Zemi i v přilehlém vesmíru.

Růžička: Chybí klid a zkušenosti. Nemůžeme očekávat, že hráči z NHL rozhodnou všechny zápasy

Novináři při videokonferencích chtějí od hráčů i trenérů vysvětlení snad každého jednotlivého inkasovaného gólu, vyzvídají, nakolik se v prohrách tým babrá či naopak, hledají slova zpytování svědomí, skoro až sebemrskačství.

Skoro to vypadá, jako by naši hokejisté dvěma prohrami na úvod MS způsobili krach burzy, start třetí světové války.

Přitom by stačilo tak málo:

Richter: Moravčík předvedl individuální zkrat, rozhodující gól jde za ním. Ze Švýcarů mám strach

1. Nechat tým dýchat.

2. Nelítat před startem v oblacích ze skvělé přípravy, kdy ne všichni odkryjí karty, navíc se ta poslední hrála na zcela jiném kluzišti.

3. Respektovat sílu Švýcarů. Ty totiž Češi pořád podceňují, přitom v předchozí dekádě je země helvetského kříže co do cenných kovů úspěšnější než ta tuzemská. Pešánova parta v prvních dvou duelech potkala dva ze tří papírových spolufavoritů skupiny. Co mají říkat Švédové, které na úvod zdolali Dánové i Bělorusové?

4. Prostě a jednoduše, vzpomenout si na slova legendy Ivana Hlinky a „hlavně se z toho nepos..t“. Turnaj teprve začal.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!