Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

VAVRDA: Šlo zuřícímu boxerovi o výsledek, nebo jedovatou slinu směrem k Rusům?

Sport

  9:30
PRAHA - To vystoupení vzbudilo slušné pozdvižení. A bohužel nešlo o sportovní výkon, přitom i ten stál v podání boxera Michaela Conlana za to. Ve čtvrtfinále s Rusem Vladimirem Nikitinem padl. Ir byl ale jiného názoru a počastoval rozhodčí i vedení boxerské federace (AIBA) sprškou vulgarit včetně vztyčených prostředníčků.

Irský boxer Michael Conlan po čtvrtfinálové porážce na olympijských hrách v Riu označil světovou federaci AIBA za podvodný a zkorumpovaný spolek. foto: Reuters

Jeho frustrace byla pochopitelná, coby úřadující mistr světa chtěl víc než jen konečné páté místo za porážku ve čtvrtfinále turnaje. Jeho chování je ale neomluvitelné.

Boxerská federace vyřadila několik sudích. Reaguje tím na kontroverze a hádky

Ano, boxerský turnaj provázely, provází a vždy budou provázet kontroverze. U sportů, kde o osudu závodníků vedle vlastních výkonů rozhodují i další lidé, to ani jiné být nemůže. Ať by se vymyslel jakýkoliv systém.

Conlan navíc okradený nebyl, šlo o vyrovnaný duel. Podle jeho twitterové reakce směrem k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, kolik prý AIBA za postup Nikitina zaplatil, to spíše vypadá na to, že se při reakci na bolestivé vyřazení chtěl svést na silné protiruské vlně v Riu.

Michael Conlan.
Irský boxer Michael Conlan nestačil ve čtvrtfinále kategorie do 56 kg na Rusa...