Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

VAVRDA: Superliga? Spíše superfiasko. Hrdý Real na kolenou před silnou Anglií a jejími fanoušky

Postupný rozklad Superligy. foto: ČTK

Názor
PRAHA - Měl to být velký projekt nejmocnějších fotbalových klubů planety. Po dvou dnech to vypadá, že Superliga bude hodně velkým propadákem, který může zlomit hodně vazů.
  5:00

Manchester United, Manchester City, Liverpool, Tottenham, Chelsea, Arsenal, Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Juventus, Inter Milán a AC Milán.

Dvanáctka gigantů světového fotbalu. Vyjma posledně jmenovaného všechny patří do patnáctky nejbohatších klubů světa. Skoro až pohádkově ale zní, že ani tato síla na revoluci nestačí. Ani tyto miliardy eur.

Superhamižnost, heslo fanoušků Chelsea k Superlize.
Postupný rozklad Superligy.

Ano, fotky z britských ostrovů, jak se fanoušci bouří, jak včera musel příznivce Chelsea uklidňovat sám „Big Pete“ Čech, jak se protesty po zprávě, že „Blues“ chystají kroky pro vystoupení, změnily v oslavy mohou působit až romanticky, ale…

Důvody, proč včera večer Manchester City oficiálně z plánovaného projektu vystoupil, proč jej poté následovala i zbylá ostrovní pětice a další kluby váhají, je daleko prozaičtější.

Pro oba týmy ctící modré barvy je účast v semifinále letošní Ligy mistrů nesmírně cenná. Hrozící vyloučení a tím i problémy v dalším ročníku soutěže, jsou až moc silným argumentem od UEFA. Je třeba si uvědomit, že Superliga krom jiného zatím ani neoznámila start soutěže, pořád ji chyběli tři stálí členové (nyní čtyři) a další pětice rotujících. Je téměř jisté, že od sezony 2021/22 by se projekt nerozjel.

A ani takto silné týmy si nedovolí riskovat nejbližší sezonu. A příjem z ní, když o peníze jde až v první řadě.

Ano, vyloučení hrozí také Realu Madrid, jehož boss Florentino Pérez je i prezidentem Superligy, jenže v tomto případě vstupuje do hry další faktor.

Není náhodou, že ze Španělska se do projektu přihlásil právě tento trojlístek – vedle Realu ještě Atlético a Barcelona. Nad zbytkem La Ligy mají ekonomicky navrch (ano, i to je mocným málo), královský celek a katalánská perla pak mají výsad ještě více.

Noční jednání dvanácti šéfů klubů superligy

  • Dle zpráv ze Španělska v soutěži zůstávají pevně Real Madrid, Atlético Madrid a italský trojlístek, který věří, že projekt může zachránit fotbal.
  • FC Barcelona si dala do smlouvy klauzuli, že projedná vše na zasedání akcionářů, pokud bude většina proti, mohou ze Superligy vystoupit (klub vlastní fanoušci).
  • Manchester City a Chelsea následovaly i zbylé čtyři ostrovní celky.

Mezi jinými i tu, že si prodávají sami televizní práva. Nad rámec balíčku celé ligy, díky tomu si velkokluby Real s Barcelonou za poslední sezonu vydělaly každý po zhruba 150 milionech eur za televizní práva (Atlético 115 milionů, další týmy se nedostaly přes 80).

Anglická Premier League je naopak v tomto ohledu jednotná. Nelze se divit, když televize Sky a BT sypou do soutěže doslova miliardy (a k tomu ještě další vysílatelé). Ještě v další sezoně to bude 1,7 miliardy liber (1,97 miliardy eur) na 20 týmů rozdělovaných dle klíče tak, že i poslední tým si přijde dohromady na 45 milionů liber (52 milionů eur) jen za televizní přenosy! Na druhou stranu, nůžky nejsou tak velké jako ve Španělsku, mistr se dostane na nějakých 75 milionů (86 milionů liber).

Právě ona ostrovní soudržnost, do které je třeba započítat i politiky a v neposlední řadě i fanoušky, nyní hraje zásadní roli. A láme vaz španělským a italským gigantům. Premier League dlouhodobě platí za nejhodnotnější a nejkvalitnější fotbalovou soutěž světa.

A tuto sílu právě nyní ukazuje. Na pozdně večerním jednání zástupců dvanáctky „zakládajících členů Superligy“ se rozhodlo pro vystoupení z projektu i zbylá ostrovní čtveřice, jejichž hráči i trenéři už předtím vydali veřejná prohlášení proti účasti v této soutěži.

Manchester United, který byl spolu s Realem a Juventusem dva roky zpět u zrodu současné akce, pak kromě jiného oznámil rezignaci (ke konci sezony) Eda Woodwarda, viceprezidenta klubu, jednoho z otců myšlenky jménem Superliga.

A to vypadá jako neřešitelný problém. Nová soutěž mocné z Premier League potřebuje. Bez nich je to jen výkřik do tmy věčně nespokojených v čele s královským klubem z Madridu.

Pokud Superliga opravdu padne, příběh tím nekončí. Nepovedené rebely je třeba potrestat, z tohoto důvodu se nelze divit Pérezovi, který dělá, jako by se kolem něj nic nedělo, jako by se v Anglii neprotestovalo, dokonce mluví o tom, že brzo zlanaří Bayern Mnichov a PSG.

On a další lídři tohoto fotbalové puče (hlavně Andrea Agnelli z Juventusu) hrají o holé bytí. UEFA a FIFA totiž udělají ať už veřejně, nebo v zákulisí vše pro to, aby se něco podobného už neopakovalo. A byť není na místě si myslet, že i jí jde jen a pouze o dobro fotbalu a fanoušků, není těžké ji v tomto ohledu držet palce.