130 let

Ruská tenistka Maria Šarapovová. | foto: Reuters

Názor

Vítězství Šarapovové? I přes snížení trestu hříšník zůstane hříšníkem

Sport
  •   10:16
PRAHA - Místo dvou let patnáct měsíců. Sportovní arbitráž v Lausanne zkrátila trest tenistce Marii Šarapovové za užití zakázaného meldonia, z něhož byla usvědčena při lednovém Australian Open. Tříčlenný panel odůvodnil zmírnění trestu tím, že „případ Šarapovové nebyl o sportovci, který chce podvádět“.

Hlavní chybou Rusky bylo podle arbitráže to, že nedohlédla na svého agenta, aby zkontroloval aktuální seznam zakázaných látek. „Udělala chybu, za níž je patnáctiměsíční zákaz činnosti adekvátní,“ stojí v odůvodnění.

Šarapovová nechtěla podvádět, uvedla arbitráž a snížila tenistce trest za doping

I přes příznivý verdikt však Šarapovová zůstává usvědčenou dopingovou hříšnicí. Překvapí proto její rychle nabyté sebevědomí. „Poučila jsem se a doufám, že ITF také,“ řekla Ruska směrem k Mezinárodní tenisové federaci. „Měla by si vzít příklad z ostatních federací, které o­změnách pravidel své sportovce informovaly lépe,“ pokračovala Šarapovová v kritickém tónu.

Kontroverzi přiživila i firma Head, jeden ze sponzorů Šarapovové. Na Twitteru nejprve pogratulovala tenistce ke snížení trestu, následně výkonný ředitel Headu Johan Eliasch zajásal, že „spravedlnosti bylo učiněno za dost“, a Šarapovovou nazval „člověkem s vysokým morálním kreditem“.

Maria Šarapovová.
Maria Šarapovová.

Jde o provokaci, reklamu či neschopnost vidět, že dopingový hříšník se zkráceným trestem je pořád dopingovým hříšníkem?

Autor: Ondřej Kopřiva