130 let

Ondřej Lerch vylučuje Uroše Radakoviče (vpravo) a hned poté do něj jej strčí Martin Hála. | foto: ČTK

Názor

Za dvě žluté je červená. Nebo ne, pane rozhodčí Lerchu?

Sport
  •   10:00
PRAHA - Televizní kamery mají spoustu možností, jak ­usvědčit. A ­o ­víkendu usvědčily rozhodčího Lercha z ­podvodu. Proč v ­Olomouci po­ druhé žluté kartě nevyloučil a ­vymyslel si úplně jiného viníka?

Hála unikl po dvou žlutých vyloučení. Sudí kartu raději připsal jinému hráči

Na mistrovství světa 2006 z ­toho byl poprask, když anglický rozhodčí Graham Poll fatálně chyboval.

Chorvata Šimuniče nevyloučil, i když mu ukázal druhou žlutou kartu. Spletl se. Spletli se všichni rozhodčí, kteří byli na hřišti. „Asi dočasný výpadek vědomí,“ rýpnul si tehdejší fotbalový boss Blatter.

Respektovaný Poll to vzal na sebe a požádal, ať ho příště na žádný turnaj už neberou.

Ondřej Lerch dal Martinu Hálovi dvě žluté karty, přesto jej nevyloučil.
Pozápasová oslava plzeňských fotbalistů s fanoušky.

Jak se zachová Ondřej Lerch, který zpackal utkání Olomouc – Plzeň?

Olomoucký obránce Martin Hála dostal v sobotu prokazatelně dvě žluté karty a zápas dohrál, přestože měl jít v­ 67. minutě do sprchy.

Nevinný Vepřek: Raději to nechci komentovat

Týmový kapitán Michal Vepřek žádnou kartu nedostal, ale za trest nesmí hrát příští zápas, protože mu rozhodčí do zápisu jednu kartu připsali.

A to čtvrtou v pořadí, což znamená stop pro existenční souboj v ­Jihlavě. „Raději to nechci komentovat,“ reagoval zaskočený Vepřek.

Skandál v Olomouci. Rozhodčí dal obránci Sigmy dvě žluté, ale nevyloučil ho

Nechme stranou, že Lerchův výkon byl nepovedený, tady jde o vyšší princip. Televizní záběry ho jasně usvědčují z chyby. A­ zápis o utkání ze lži.

Byl to skutečně obránce Hála, kdo na sudího nasupeně hrábl, protože protestoval proti vyloučení spoluhráče Radakoviče. Byl to Hála, kdo za to po právu viděl žlutou kartu.

„Akorát jsem rozhodčímu řekl, jestli to má zapotřebí. Co následovalo pak, nevím,“ mlžil po zápase.

Peníze! Peníze! skandovali fanoušci

Jak si Lerch mohl dovolit napsat jiného viníka? A jak na to zareaguje komise rozhodčích a Fotbalová asociace?

„Peníze! Peníze!“ skandovali olomoučtí fanoušci vztekle. Nemohli se zbavit dojmu, že mistrovská Plzeň dostává od sudích procenta navrch. Co by asi znělo, kdyby byl ještě vyloučen Hála?

Fanoušci Slavie si stěžují na vedení. Nechceme, aby teď rozhodčí pískali pro nás

Ondřej Lerch, o kterém se traduje, že patří mezi oblíbené arbitry kontroverzního místopředsedy Romana Berbra, udělal stejný kiks jako kdysi Angličan Poll. Jenže k chybě přidal ještě nebezpečnější podtext.

Možná si uvědomil, že vyloučit dva olomoucké hráče najednou by bylo příliš přísné, ale v­ kontextu to vyznívá jako chabé alibi.

Otázka je, jak Lerchovi do průšvihu pomohli kolegové, kteří mu ve vzrušené chvíli měli pomoci.

Jak bude pykat Berbrův muž?

Do nepsaného desatera rozhodčích patří: pokud se na hřišti něco semele, musí asistenti i čtvrtý rozhodčí fungovat jako kontroloři – a než se znovu zahájí hra, musí dát hlavnímu najevo, že všechny kroky udělal správně.

V sobotu neplatilo nic z toho, jen čtvrtý rozhodčí neprodleně (proč vlastně?) informoval Českou televizi, že žlutou kartu vyfasoval nevinný.

Že by také dočasný výpadek vědomí? Za takový lapsus by rozhodčí v ­„normální společnosti“ dopískal přinejmenším do konce sezony.

Jak bude pykat Berbrův muž?

Autor: