Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

KOMENTÁŘ: Zákon proti zpívání hymny Maďary na Slovensku pobouřil, nicméně platit zřejmě nebude

Sport

  8:00
PRAHA - Velice kontroverzní novela zákona o státních symbolech prošla v minulém týdnu Národní radou Slovenské republiky. Nově by se nesměla veřejně hrát či zpívat hymna jiného státu, pokud na místě nebude přítomna jeho oficiální delegace.

Fanoušci Dunajské Stredy (archivní snímek). foto: ČTK

Což se týká hlavně maďarské menšiny, kdy hymna této země zní u našich východních sousedů například na začátku školního roku. Zákonodárcům ale vadí její reprodukce na jednom fotbalovém stadionu. „Nepovažuji za správné, že se slovenská hymna před zápasy v Dunajské Stredě nehraje, ale maďarská ano, a dokonce se i zpívá,“ řekl pro Aktuality.sk bývalý fotbalový reprezentant a poslanec Dušan Tittel.

Pro novelu nečekaně hlasovala i část strany Most-Híd, která maďarskou menšinu zastupuje. Šéf partaje Béla Bugár přispěchal s tvrzením, že poslanci nevěděli pro co hlasují a vyzval prezidenta Andreje Kisku, aby zákon vrátil zpět k projednání.

Příznivcům Dunajské Stredy ale zbývá ještě klubová hymna Nélküled od kapely Ismerős arcok. V sobotním utkání se Žilinou (1:0) tak více než 8,5 tisíce domácích fandů zpívalo, jak je na světě pět milionů Maďarů, které nikdo nechce vyslyšet.

A kromě toho přidali i zpěv maďarské hymny.

Autor: