Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

ZVĚŘINA: Chlastající mládež věrná odkazu předků

Mladí lidé konzumují alkohol - ilustrační foto.

Mladí lidé konzumují alkohol - ilustrační foto. foto: Shutterstock

PRAHA - Za tři měsíce zkontrolovala policie 4000 podniků pohostinství a v nich 18 tisíc osob, mezi nimi našla „jen ̈“ 660 dětí a mladistvých konzumujících nezákonně alkohol či jiné drogy. Je to málo, nebo hodně intoxikovaných mládežníků? To je spíš otázka pro odborníky, určitě pro příslušné úřady. Nicméně alarmující číslo to musí být z pohledu faktu, že policie hospodské předem před kontrolami varovala a jim to bylo zjevně fuk.
  5:30

Nejhrozivější však na případu jsou rodiče, kteří, alespoň podle policie, často delikventy omlouvali s tím, že oni nebyli lepší.

Nemá tedy valnou cenu pokoušet se nějakými kampaněmi odrazovat od pití děti a mladistvé, stát by se měl zaměřit především na rodiče - dospělé konzumenty a nejvlivnější rádce dětí. I podle internetových stránek zřízených Unií výrobců a dovozců lihovin, a ti věru nejsou motivováni k alarmismu, 83 procent rodičů konzumaci alkoholu u svých dětí „neřeší“. To by stálo za pořádnou osvětovou kampaň.

Kontrolní akce odhalila 660 nezletilých, kteří pijí alkohol. Rodiče to tolerují

A aby taková akce měla patřičný vliv, měli by v čele stát lékaři. Copak adiktologové, ti mají jasno, ale mezi ostatními lékařskými profesemi se sveřepě udržuje mýtus o tom, že existuje nějaké bezpečné či dokonce zdravotně prospěšné množství alkoholu.

Lékaři zvolení do parlamentu si o alkoholových předsudcích pořádají dokonce semináře sponzorované výrobci vína. Odborníci však trvale dokazují, že opak je pravdou. Naposledy na sklonku minulého roku uveřejnili adiktologové článek z prestižního časopisu Addiction. Ten tvrdí nejen, že neexistuje žádná „bezpečná“ dávka alkoholu, ale i že se neprokázaly žádné pozitivní účinky konzumace alkoholu.

Z jeho závěrů lze citovat například: „národní metodické pokyny týkající se konzumace alkoholických nápojů by již v budoucnu neměly uvažovat jakékoli protektivní účinky požívání alkoholu v malých dávkách... Zdravotníci by neměli pacientům doporučovat umírněnou konzumaci alkoholu jako způsob snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění. Na úrovni tvorby politik by pak již hypotéza zdravotního přínosu umírněného požívání alkoholu neměla při přijímání příslušných rozhodnutí sehrávat žádnou roli.“

Teď ještě aby se lékaři nestyděli veřejně hlásit k nejnovějším vědeckým poznatkům. Nejde tu přece o to, alkohol plošně zakazovat, ale otevřeně a pravdivě mluvit o jeho účincích.