Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Moderní technologie i obří sídlo. Němci podřídili úspěchu maximum

Sport

  7:00
PRAHA - Nastoupí na hřiště, odehrají další z mnoha duelů a mají padla. Na první pohled jde vlastně o atraktivní povolání, ale fotbal už dávno není jen o devadesáti minutách na trávníku. Za vším je mnoho dřiny, taktické připravenosti i psychické odolnosti. Německo ale v tomto směru zašlo ještě o krok dál.

Němečtí fotbalisté oslavují postup do semifinále MS: foto: ČTK/AP

Ekonomicky vyspělá země je ve všem tak trošku napřed. Pracovitost, nasazení, píle... Němci brousí detaily, aby byla výsledná činnost co nejpreciznější. A své o tom ví také tamní fotbalisté na mistrovství světa.

V Brazílii ještě neprohráli, byť jejich remíza v základní skupině s Ghanou a nepříliš přesvědčivý výkon ve čtvrtinále proti Alžírsku vzbudily obavy. Ale jinak Německo šlape jako dobře namazaný bicykl. Semifinálová destrukce domácího výběru (7:1) mluví za vše.

V neděli čeká svěřence trenéra Joachima Löwa finálový duel proti Argentině. Německo je mírným favoritem, zdobí ho především skvěle organizovaná a disciplinovaná hra. Kdyby uspěli, dočkali by se triumfu na světovém šampionátu po čtrnácti letech.

Mimochodem, tehdy v roce 1990 se o cennou trofej utkali rovněž s Argentinou. Vyhráli po gólu z penalty, kterou v 85. minutě proměnil Brehme. Ale verdikt sudího označili zainteresované osoby za skandální. Němec se prý poroučel k zemi příliš ochotně...

Neúspěšné EURO přineslo změny

Zlato, jedině zlato. Nic jiného v německém případě nepřichází v úvahu ani tentokrát. Po Euru v roce 2012, kde Němci prohráli v semifinále s Itálií, praštila tamní fotbalová federace (DFB) do stolu. „V Brazílii budeme opět nejlepší ze všech!“

A začali s výstavbou obřího centra. Luxusní rezidenci Campo Bahia o 14 budovách si v jihoamerické zemi dokonce postavili sami. Fotbalistům je k dispozici vše potřebné. „Připadám si, jako bych vklouzl do jiného světa,“ řekl manažer Oliver Bierhoff.

Němci mohou využívat hřiště, posilovnu, bazény i místa pro odpočinek. Celý komplex se navíc nachází v optimální destinaci. Tak, aby hráči při leteckých přesunech po Brazílií nacestovali co nejmenší počet kilometrů.

Spolupráce se softwarovou společností

Pro dosažení nejlepších výsledků na sportovním poli vsadila reprezentace také na spolupráci se známou softwarovou společností SAP. Ta dokáže pracovat s velkým objemem dat a pomocník je především pro členy realizačního týmu.

Pro představu: každý z hráčů je při tréninku speciálně snímaný. Program vyhodnotí jeho fyzické proporce, sílu v souboji nebo razanci střely. „10 hráčů se třemi míči vyrobí za pár minut až 7 milionů datových údajů,“ vysvětluje Bierhoff.

Během utkání zase trenérům pomáhá aplikace SAP Match Insights, jež detailně analyzuje hru, zkoumá pohyb jednotlivců, fond jejich sil během utkání nebo také doba, po kterou měl hráč míč na kopačkách. „Aplikace může zcela změnit vnímání fotbalu nejen pro trenéry, ale i pro hráče, fanoušky i média," doplnil Bierhoff. 

K podobným technologiím se dokonce ubírá také armáda, vojáci by rázem na bojišti získali přehled o nepřátelích. Problémem je však bezdrátový přenos dat, na němž celý projekt ztroskotal.

Němci zatím i za pomoci netradiční pomůcky prošli až do finále. Dosáhnou až na zlatý vrchol?